A jugoszláv hadsereg nyilatkozata a részleges kivonulásról

A jugoszláv hadsereg parancsnokságának nyilatkozata arról, hogy részlegesen kivonják a jugoszláv hadsereg és rendőrség egységeit Koszovóból:
1). Mivel a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) ellen vezetett akciók véget értek, a jugoszláv hadsereg vezérkara elrendelte a hadsereg és a rendőrség egységeinek részleges csapatkivonását. A parancs vasárnap éjjel 22.00 órakor lépett életbe.
2). Ezzel egyidejűleg döntés született arról, hogy - az ENSZ-szel a koszovói ENSZ-misszió állomásoztatásáról történt megegyezés után - megvalósítható lesz egy olyan terv, amelynek során olyan szintre csökkentik a hadsereg és rendőrség Koszovóban állomásozó alakulatainak létszámát, mint amilyen az agresszió előtti békeidőben volt. Ezáltal megszűnik a Jugoszlávia területi integritása ellen irányuló külső fenyegetés.
3.) Ennek feltétele a határok olyan fokú biztonsága, amely megakadályozza Albániából és Macedóniából terrorista csoportok átszivárgását. A békeidő szintjére csökkentett katonai és rendőri erők, amelyek nagyságát kompetens fél ítéli meg, garantálja a polgárok biztonságát és tulajdonuk védelmét egész Koszovó területén. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg kisebb csoportjainak továbbra sem kizárható szórványos terrortámadásai a reguláris szervek hatáskörébe tartoznak.

(MTI)