A NATO Magyarországról és Törökországból is támadja majd Jugoszláviát

A NATO főparancsnokai azt tervezik, hogy légicsapásokat hajtanak végre Magyarországról és Törökországból Jugoszláviára. Ezt a hírt a New York Times szellőztette meg. Az újság magasrangú NATO-vezetőkre hivatkozott.

Mint ismert, ezidáig csak nyugat-európai támaszpontokról és adriai bázisról indulva csaptak le a NATO-gépek.

A NATO most azt tervezi, hogy északról és keletről is támadja Jugoszláviát, elsősorban Törökország nyugati részéből, és a magyar támaszpontokról. Így blokád alá vonná a jugoszláv hadsereget. Ezzel a húzással még nagyobb politikai és katonai nyomást gyakorolhatnának Milosevicsre, akinek fegyverzetét -legalábbis a NATO állítása szerint - ugyan nagyrészt megsemmisítették, de még mindig működőképes. A NATO szerint a jugoszláv hadsereg föld-levegő rakétái még mindig üzemképesek, és a szerbek állandóan mozgatják őket, hogy ne lehessen megtalálni a támadó-rakétákkal.

Ha a NATO új frontot nyitna a két említett ország bevonásával, nagyban megnehezítené a jugoszláv légvédelem munkáját. Törökország gyakorlatilag már beleegyezett a gépek telepítésébe. Magyarország is hajlandónak mutatkozik támogatni, noha hivatolosan még egyik ország sem erősítette meg az elképzelés megvalósítását.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban: