Billiókat kerestek bűntetteikkel a kolumbiai lázadók

A kolumbiai marxista lázadók több, mint 5,3 billió dollárt kerestek az elmúlt 8 év alatt drog üzérkedéssel, gyermekrablással és zsarolással.

A kormány és a hadsereg jelentést tett közzé, mely szerint a Kolumbiai Fegyveres Erők (FARC) és a Nemzeti Liberális Hadsereg (ELN) - a földrész legrégebbi és legnagyobb lázadó csoportjai - 1991 és 1998 között csak drog kereskedéssel 2,3 billió dollárt kerestek.
Zsarolással és lopással a gerillák 1,8 billió dollárra tettek szert, a váltágdíjakból pedig 1,2 billió dollár folyt be a kasszájukba.
A jelentés szerint a két csoport által megszerzett teljes összeg több mint 5 trillió pezó, ami az aktuális átváltási ráta szerint 3.2 billió dollárt ér. Azonban ez az összeg csak a mai pezó - dollár átváltási ráta szerint ér ennyit, mert 1991-ben a pezó két és félszer erősebb volt, mint a tavalyi év végén.
A FARC és az ELN létszáma összesen körülbelül 20 ezer emberből áll. A jelentés szerint a lázadók minden egyes tagja 265 ezer dollárt halmozott fel, abban az országban, ahol az éves minimális munkabér 2 ezer dollár alatt van.
A jelentés szerint a nagylétszámú csoport gazdasági ügyeit heten végzik a FARC-nál és nyolcan az ELN-nél.
Az említett időszak alatt a kormány hadseregének összes bevétele 12 billió dollárt tett ki. A FARC és az ELN beismerte, hogy gyermekeket raboltak el. Az erőszakkal megszöktetett gyerekekről azt állították, hogy csak visszatartották őket, ezzel növelve bevételeiket.
Andreas Pastrana elnök békét kezdeményezett a FARC-cal, azonban egyes elemzők szerint a lázadókban csak kis mértékben lehet szándék arra nézve, hogy megváljanak az extra hasznot hajtó konfliktustól.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban:

Andreas Pastrana kolumbiai elnök és Manuel Marulanda gerillavezér megállapodtak abban, hogy béketárgyalásokat kezdenek. (1999.05.03.)