Jelcin kutyaszorítóban

Az orosz törvényhozás alsóháza az előzetes terveknek megfelelően május 13-15-én vitatja meg a Borisz Jelcin államfő ellen felhozott vádakat - erősítette meg kedden az állami duma vezetősége. Jelcin ezért beleerősít, és embereit megpróbálja a fontos posztokra helyezni, ezért elképzelhető, hogy az orosz vasútügyi miniszterből kormányfő lesz.

Három nap múlva öt vádpontban igyekeznek megalapozni Jelcin bűnösségét, s leváltásának szükségességét: a Szovjetunió feldarabolása, az orosz törvényhozás épületének 1993-as szétlövetése, a hadsereg szétzüllesztése, az orosz nép ellen elkövetett népirtás, illetve a csecsen hadjárat. A duma a tanúk meghallgatása és a vita után külön-külön szavaz a vádpontokról, s amennyiben legalább az egyik vádat 300 szavazattal, vagyis kétharmados többséggel fogadják el, a vádemelési eljárás megkezdődik, s a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság véleményezési eljárását követően a felsőház mondja ki a végső szót az orosz alkotmány 93. pontja értelmében. Az állami dumát az eljárás ideje alatt nem oszlathatja fel az államfő.
Borisz Jelcin orosz elnök éppen ezért kremlbeli források szerint kormányváltást fontolgat, s valószínűleg Nyikolaj Akszenyenko vasútügyi minisztert jelöli miniszterelnöknek, még mielőtt az orosz törvényhozás szavazna az államfő elleni vádemelésről. Akszenyenko egy évvel ezelőtt, Viktor Csernomirgyin menesztésekor is felmerült kormányfőjelöltként. Most is sokan tartják esélyesnek e posztra, egyebek között azért is, mert az orosz vasút hatalmas összegek felett rendelkezik, amelyek jól jöhetnek a parlamenti, illetve az elnökválasztási kampányok során. Jelcin elnök alsóházi képviselője, Alekszandr Kotyenkov kedden kizárta, hogy az államfő a duma meghívásának eleget téve részt vegyen a vádemelésről május 13-15-ére tervezett rendkívüli üléseken. Az orosz elnök képviselője közölte, hogy amennyiben a duma újból elhalasztaná a vitát és a szavazást, Jelcin "válaszlépésekre kényszerül", mert a bizonytalan helyzet nem tartható tovább sem politikai, sem pedig emberi szempontokból.
Jevgenyij Primakov miniszterelnök szóvivője egyébként lufinak titulálta az értesülést, miszerint Borisz Jelcin elnök hamarosan meneszti a kormányfőt.
Andrej Korotkov, a miniszterelnök szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása ilyen tervről. Korotkov szerint "egyszerű kísérleti léggömbről" van szó, amellyel "azt akarták megtudni, hogyan fogunk reagálni". A szóvivő nem
pontosította, hogy kik lehettek a hír értelmi szerzői.

(MTI)

Ajánló:

Angolul