Kínát továbbra is kémkedéssel vádolja a CIA

A CIA állítása szerint olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek azt bizonyítják, hogy Kína megszerezte hat amerikai nukleáris robbanófej és lövedék leírását, de még hiányoznak a részletek, ezért nem tudnak hasonlót készíteni.

A Los Angeles Times hétfői számában azt írta, hogy a CIA kínai katonai dokumentumok birtokába jutott, amelyek azt bizonyítják, hogy Kína megszerezte hat amerikai robbanófej, és az azokat hordó lövedék leírását. A dokumentum nem elég részletes ahhoz, hogy Kína hasonló robbanófejeket tudjon készíteni.
Az 1988-as dokumentum, amelyhez 1995-ben jutott hozzá a CIA, amerikai tisztviselők szerint tartalmazza a robbanófejek és a lövedékek méretét, súlyát és a robbanószer összetételét.
A dokumentumot az FBI használta a nyomozása során, amikor a Los Alamos Nemzeti Laboratóriummal kapcsolatos kémkedési ügyben vizsgálódtak, és Kínát kémkedéssel vádolták.
Az újságcikkben nyilatkozó tisztviselők szerint az anyag nem tartalmaz elegendő információt ahhoz, hogy Kína az amerikaihoz hasonló nukleáris fegyvert készítsen, mert ahhoz a méretek ismerete nem elég.
1995-ben egy kínai tisztviselő adta át a dokumentumokat amerikai diplomatáknak. A Times állításai szerint a CIA 1996-ban kettős ügynököt alkalmazott a kínai titkos ügynökségnél, az MSS-nél.
Egy tajvani születésű tudóst, aki a Los Alamos-nál dolgozott, vádolták meg, miszerint ő adta át az információkat Kínának. A tudós ellen végül nem indult eljárás.
Kína azóta is tagadja, hogy titkos adatokat lopott volna Amerikától.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.