Meciar nem támogatná a kisebbségek nyelvi jogait szabályozó törvényt

A szlovákiai köztársaságielnök-választásokon induló Vladimír Meciar, a HZDS vezetője megválasztása esetén nem támogatná a kisebbségek nyelvi jogait szabályozó törvényt. Szerinte a magyarok eddig is túl sokat követeltek.

Ha Vladimír Meciart államfővé választanák, nem írná alá a kisebbségek nyelvi jogait szabályozó törvényt, mert, mint mondta: "Tisztelem a kisebbségeket és nem akarom, hogy nyelvi gettóba zárják saját magukat".
"Nem akarom, hogy ne mozoghassanak, ne házasodhassanak és ne dolgozhassanak Szlovákia egész területén", folytatta indoklását az Új Szó kérdéseire válaszoló Meciar, aki szerint az ország érdeke is úgy kívánja, ahogy ő ítéli meg a kisebbségek nyelvi jogainak kérdését. "A nyelvében megosztott állam másként is dezintegrálódik", mondta.
Az államfői posztra pályázó háromszoros exkormányfő a szlovákiai magyarok szemére vetette: 1993-ban az Európa Tanácsban "előhozakodtak azzal a követeléssel, hogy 200 magyar keresztnév kevés az engedélyezett keresztnevek listáján. A keresztnevek után jöttek a vezetéknevek, a vezetéknevek után jöttek a helységnévtáblák, a táblák után a turulmadarak, a turulmadarak után pedig a százalékarányhoz kötött privilégiumok. Azóta is állandóan szaporodnak a követelések", mondta Meciar, majd hozzátette: "Mi tiszteljük a kisebbségeket, együtt is akarunk működni velük, de nem azokkal, akik autonómiára törekszenek, Budapest a fővárosuk, és Szlovákiát csak a Felvidékként emlegetik".
Meciar szerint a mozgalma (HZDS) által elveszített tavaly őszi "választások leckéjére nem a HZDS-nek, hanem a polgároknak volt szüksége, hogy tudatára ébredjenek, mit is vesztettek el".

(MTI)

Ajánló:

Meciar pártjának honlapja angol nyelven

Korábban:

1999. május 10. hétfő