Még nincs vád az őrizetbe vett Dutch ellen

Még nem találtak a bírók a kambodzsai törvényben megfelelő pontot, aminek alapján el tudnák ítélni a népirtásért felelős Dutchot, a Vörös Khmer vezérét. Dutchot egyelőre őrizetben tartják.

A kambodzsai hatóság átmenetileg fogva tartja Dutchot, a Vörös Khmer vezérét. A vádon még gondolkodik a bíróság.
„Még nincs konkrét vád" - mondta Ney Thol, a katonai bíróság vezetője. „A bíróság ideiglenesen őrizetbe vette Dutchot, de a nyomozás még jelenleg is folyik." Most mérik fel, hogy milyen vádpontok alapján lehetne Duchot elítélni.
„Dutch volt a Tuol Sleng börtön vezetője, mindenképpen bűnös. Az emberek bosszút akarnak rajta állni; megölhetik, ha nem tartjuk fogságban" - mondta Ney Thol, aki szerint azt nem lehet előre tudni, mennyi ideig tarthatják így fogva Dutchot.
Az 56 éves Kang Kek Ieu, akit Dutch [Holland] néven ismertek, egy korábbi interjúban beismerte, hogy bajtársai parancsára emberek ezreit ölték meg. A Vörös Khmer vezetői közül többen szabadon élnek Kambodzsában.
Dutchot vasárnap helyezték felügyelet alá a miniszterelnök, Hun Sen utasítására, mivel Dutch az egyik kulcsfontosságú tanúja a Vörös Khmer vezetői elleni pernek. Attól tartottak, hogy a korábbi bajtársai el akarják őt hallgattatni.
Dutchot a bíróság vezetőinek elmondása szerint nehéz vád alá helyezni. Ta Mokot, aki jelenleg az egyetlen fogva tartott Vörös Khmer-vezető Dutchon kívül, az után tudták elfogni, hogy 1994-ben törvényen kívül helyezték a Vörös Khmert. A bíróság szerint Dutchot nem tudják 1994-es törvények alapján elítélni, mert a bűnöket az 1970-es években követte el.
„Dutch ügye más, mint Ta Moké. Ta Mokot az 1994-es törvények alapján vádoljuk. De nincs törvényünk a népirtásra, márpedig Dutch rengeteg ember haláláért felelős" - mondta a bíróság egyik tisztviselője.
Dutchot pár hete riporterek találták meg. Akkor nyilatkozott, és azt mondta, kész felelni a tetteiért, és a társai ellen is hajlandó vallani. Ezek után egy hétre eltűnt, majd vasárnap megtalálták és őrizetbe vették.
A Vörös Khmer mintegy 1,7 millió ember haláláért felelős. Közülük 16 000 embert előbb a Tuol Slengben megkínoztak, és csak azután ölték meg őket.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

A Yale Egyetem anyaga angol nyelven

Korábban:

1999. május 6. csütörtök