Michal Kovác nem indul az államfőválasztáson

Michal Kovác volt szlovák államfő kedden este a szlovák közszolgálati televízióban bejelentette, hogy Rudolf Schuster javára visszalép, nem indul a szombaton tartandó államfőválasztáson.

Kovác - indoklása szerint - azért döntött így, mert úgy ítéli meg: Szlovákia és a demokrácia sikere számára olyan fontos érték, amelyet nem szabad a meciarizmus visszatérésével veszélyeztetni.
Úgy véli, már az elnökválasztás első, szombati fordulójának eredményeiben meg kell mutatkoznia annak, hogy az ország választói nem a meciarizmus visszatértét, hanem a tavalyi parlamenti választások után újrakezdett út folytatását óhajtják.
Az esélyek elaprózódását megelőző lépésre Kovác azért szánta el magát, hogy ezzel erősítse a négypárti kormánykoalíció közös jelöltje, Rudolf Schuster első körben várható esélyeit. Ha Schuster az első fordulóban egyszerű többséget szerezne, akkor nem kellene második fordulót tartani, ahol Schuster óhatatlanul Vladimír Meciar háromszoros exkormányfővel lenne kénytelen összemérni erejét. Kovác az eddigi támogatást megköszönve a lehető legnagyobb választási részvételre szólította fel Szlovákia polgárait, mert - mint mondta - ezzel Meciar viszatérését lehetetleníthetik el, és megerősíthetik egy igazságos, boldog családokra alapozó, az emberi méltóságot tiszteletben tartó, nyugodt, békés Szlovákia megteremtését. Az első visszhangok szerint Michal Kovác igazi államférfiúi bölcsességről, európai politikushoz, egyszersmind tisztes hazafihoz méltó felelősségről tett tanúságot.

(MTI)