Peking diplomáciai negyedében helyreállt a rend

Kedd délelőtt már egyetlen tüntető sem jelent meg a kínai főváros diplomáciai negyedében, ahol három napon át heves tüntetések zajlottak le a belgrádi kínai nagykövetséget ért rakétatámadás ellen. Csiang Cö-min kínai elnökkel lezajlott találkozóját "szabályszerűnek" minősítette kedden reggel Pekingben Viktor Csernomirgyin, az orosz elnök balkáni különmegbízottja.

A pekingi amerikai és brit nagykövetség épülete előtt kedd délelőtt már csak rendőrök tartózkodtak. Egyelőre nem tudni, hogy a három napra "tervezett" tiltakozó akció ezzel véget ért-e, avagy délután újból megjelennek a tüntetők. Arról nincsenek információk, vajon a kínai vezetés, amely vizsgálatot követelt, és - azóta elutasított - ENSZ BT-határozatra tett kezdeményezést, megelégszik-e az amerikai bocsánatkéréssel. Kína szándékos "háborús cselekedetnek" állította be a belgrádi nagykövetségét ért rakétatámadást. A kínai lapok kedden is ezt a véleményt közölték.
A kínai tömegtájékoztatás kedden először ismertette Bill Clinton amerikai elnök bocsánatkérését, Csiang Cö-min államfőhöz intézet üzenetét - igaz, nem a vezető hírek között. A kínai televízió utolsó hírében ismertette Clinton elnök hétfői bocsánatkérését, és a párt lapja is közölte a nemzetközi hírek között.

Csernomirgyin bejelentette, a kínai elnök és Borisz Jelcin hétfői telefonbeszélgetésükön megállapodtak: idén október végén nem hivatalos csúcstalálkozót tartanak a kínai fővárosban.
Egy, az orosz küldöttséghez közel álló forrás azt közölte az ITAR-TASZSZ tudósítójával, hogy Csernomirgyin tárgyalásain megmutatkozott: Oroszország és Kína álláspontja a balkáni konfliktus kérdéseit illetően "közel van egymáshoz, vagy egybeesik".
Moszkva és Peking egyetért abban, hogy legelőször is a NATO-nak be kell szüntetnie Jugoszlávia bombázását, majd hozzá kell látni a koszovói probléma békés rendezéséhez, felhasználva az ENSZ lehetőségeit, megfelelő határozatok elfogadásával.
A tárgyalások folyamán a felek érintették a G8 csoport országainak a jugoszláviai válságra vonatkozó megállapodását.

(MTI)

Korábban:

Három ember vesztette életét a belgrádi kínai követséget ért támadásban. (1999.05.08.)