A Jelcin elnök ellen felhozott vádak

A duma öt vádpont alapján indította el Borisz Jelcin orosz elnök ellen az impeachmentet, azaz az alkotmányos felelősségre vonást.
A vita, amely várhatóan három napig fog tartani, egy nappal azután kezdődik, hogy Jelcin elmozdította pozíciójából Jevgenyij Primakovot és kormányát.

Az elnök elleni öt vádpont a következő:
Jelcin elnököt ellenségei azzal vádolják, hogy 1991-ben ő rombolta le a Szovjetuniót. Jelcin elnök, a későbbi Ukrajna és Belorusszia vezetői kinyilvánították, hogy a Szovjetunió felbomlott, és helyette létrejött a lazább szövetséget jelentő Független Államok Közössége (FÁK). A vádaskodók szerint ezzel Jelcin semmibe vett egy korábbi nyilatkozatot, amelyet egy évvel korábban hoztak meg, miszerint a Szovjetunió nem fog felbomlani.
Jelcin szövetségesei szerint a Szovjetunió a súlyos gazdasági válság miatt omlott össze, ami azt követően következett be, hogy Ukrajna 1991-ben kinyilvánította függetlenségét. Ez indította el a többi állam elszakadását is.

A Jelcin elleni második vádpont szerint az elnök indította a balszerencsés 1994-96-os háborút a csecsenek ellen, amelynek során emberek tízezrei haltak meg, és az orosz hadsereget a csecsen szeparatisták megszégyenítették.
A Kreml szerint a katonai beavatkozás szükséges volt, hogy megakadályozzák az Orosz Köztársaság felbomlását és a további erőszakos cselekményeket. A csecsenek azóta is fel vannak szerelve megfelelő fegyverekkel.
Ezt a vádpontot támogatja a legtöbb parlamenti képviselő.

A harmadik vádpont szerint Jelcin elnök erőszakkal állította meg 1993-ban Moszkvában a keményvonalas parlamenti képviselők lázadását. Napokig tankok dübörögtek a parlament előtt, lőttek az emberekre, sok civil nézelődő is meghalt.
Jelcin a vádaskodók szerint azzal is törvényt sértett, hogy 1993 szeptemberében feloszlatta a szovjet éra óta fennálló parlamentet.

A negyedik vádpont szerint Jelcin miatt omlott össze az orosz hadsereg.
1996-ban Jelcin fogadalmat tett, hogy a szovjet érából megmaradt, egyáltalán nem hatékony, kétmillió fős hadsereget 2000-re felváltja egy kisebb, hatékonyabb professzionális hadsereg. A hadsereg még jelenleg is túl nagy, és kimeríti a költségvetést. Minimális változtatások ugyan történtek, de a csapatok továbbra is ugyanúgy erkölcsi problémákkal is küzdenek.

Az ötödik vádpont szerint Jelcin „népirtást" okozott azzal, hogy a Szovjetunió felbomlása után az oroszok súlyos gazdasági válságba kerültek.