A német Szövetség 90/Zöldek rendkívüli kongresszusának küldöttei ellenzik a NATO katonai akcióját

Bielefeldben csütörtökön reggel megkezdődött a kisebbik német kormánypárt, a Szövetség 90/Zöldek rendkívüli kongresszusa. Az elnökség elé terjesztett 108 határozati javaslat zöme a balkáni helyzettel foglalkozik. A 750 küldött többsége a fölmérések szerint helyteleníti a Nyugat Jugoszláviával szemben indított katonai akcióját.

A felszólalások és a vita középpontjában a koszovói válság, a NATO stratégiája és a politikai megoldást célzó javaslatok állnak. A 750 küldött többsége a fölmérések szerint helyteleníti a Nyugat Jugoszláviával szemben indított katonai akcióját. Nézetük szerint haladéktalanul, feltételek és határidő megszabása nélkül be kell szüntetni a légi csapásokat, és tárgyalásokat kell kezdeni Belgráddal. Ez az álláspont nyílt szakítást jelent a Zöldek legismertebb és legtekintélyesebb személyisége, Joschka Fischer külügyminiszter - és ezáltal az egész német kormány - politikájával. A párt országos vezetősége áthidaló megoldásként olyan határozati javaslattal áll a küldöttek elé, amely átmeneti időre szóló, egyoldalú tűzszünetet sürget a NATO részéről. A testület egyben figyelmeztette a rendkívüli kongresszust: a párt pacifista balszárnyának maximalista követelései a külügyminiszter lemondását és a bonni koalíció bukását eredményezhetik. A baden-württembergi tartományi gyűlés "Zöldek" frakciójának elnöke a ZDF televízióban úgy vélekedett, hogy a párt vezetőségét hivatalosan nem kötik a rendkívüli kongresszus határozatai. Fritz Kuhn ugyanakkor elismerte, hogy Fischer külügyminiszter cselekvőképességét jelentősen korlátozná, ha a küldöttek többsége a bombázások feltétel nélküli leállítására szavazna Bielefeldben.

Joschka Fischer külügyminisztert rövid időre kórházba szállították, mert a háborúellenes tüntetők tintával megdobálták. Fischer két óra múlva visszatért a pódiumra.
Fischert azért kellett kórházba szállítani, mert a fülébe folyt a tinta, amit ki kellett mosni.

(MTI)

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Csak németül. Részletes információk a kongresszusról.