Előrelépés a francia-orosz tárgyalásokon - csapatkivonások Koszovóból

Moszkva és Párizs nézetei közeledtek a balkáni válság kérdéseiben, s egyetértés alakult ki abban, hogy a koszovói nemzetközi erőket az ENSZ BT határozata alapján, Belgrád egyetértésével és Oroszország kötelező részvételével kell felállítani. Eközben megkezdődtek Koszovóban a jugoszláv csapatkivonások, amit külföldi hírforrások is megerősítettek.

A francia-orosz tárgyalások sikerességét Jacques Chirac francia elnök jelentette ki moszkvai tárgyalásai után. A francia elnök Borisz Jelcin orosz elnökkel, Igor Ivanov külügyminiszterrel és Viktor Csernomirgyin balkáni megbízottal tárgyalt a jugoszláviai válságról. Nem kívánta kommentálni Jevgenyij Primakov kormányfő menesztését, csak annyit jegyzett meg: Primakovot változatlanul barátjának tartja, s szívesen találkozna vele akár Moszkvában, akár Párizsban. Nem titkolta, hogy vannak eltérések a koszovói rendezésről vallott párizsi és moszkvai felfogás között, de most sikerült közelíteni az álláspontokat, s Jelcin elnök határozottságának köszönhetően "kiutat találhatunk a koszovói problémából". Megjegyezte, hogy kitűnő formában találta Jelcint; változatlanul rendkívül aktív, s kész további erőfeszítéseket tenni a koszovói válság megoldásáért. Benyomása szerint Oroszország nem lép ki a rendezést célzó tárgyalási folyamatból, hiszen ez megköveteli Moszkva cselekvő részvételét.


A szerb belügyminisztérium kivont Koszovóból egy rendőri egységet, amely csütörtökön Belgrádba érkezett - jelentette be a tárca közleményben. A Tanjug jugoszláv hírügynökség által ismertetett dokumentum nem ismertette, hány rendőr távozott Koszovóból. Vlajko Sztojiljkovics szerb belügyminiszter a fővárosban szemlét tartott az egységnél. Hangsúlyozta: a rendőrök sikerrel teljesítették feladataikat az ország területi egységének védelmében, és a koszovói szakadár albán "terrorcsoportok" felszámolásában. Csütörtökön reggel az AFP tudósítója jelen volt, amikor a Koszovó és Közép-Szerbia közigazgatási határán fekvő Merdare településnél mintegy 250 jugoszláv katona hagyta el Koszovó területét.

(MTI)