Politikai gyilkosság a választások előestéjén Guatemalában

Gyilkosság áldozata lett csütörtökön a guatemalai fővárosban Roberto Gonzalez, a baloldali Guatemalai Új Demokratikus Front (FDNG) egyik vezetője.

A párt egyik parlamenti képviselője politikai bűnténynek minősítette a merényletet, s kijelentette, hogy szerinte megfélemlítési akcióról van szó a vasárnapi referendum előtt.
A vasárnapra kitűzött népszavazáson az alkotmány ötven cikkének módosításáról döntenek, a többi között az indiánok jogainak bővítéséről és arról is, hogy a hadsereget polgári ellenőrzés alá helyezik.
A gyilkosságról hírt adó Byron Vasquez, a tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a politikust háza kapujában érte a támadás. Több ismeretlen személy összesen nyolc lövést adott le rá, s Gonzalez a kórházi ágyon belehalt sérüléseibe. A támadás helyszínén egy ismeretlen nő is megsebesült. Az FDNG, a Guatemalai Nemzeti Forradalmi Szövetség és két másik volt gerillaszervezet a novemberi általános választásokon való egységes fellépés érdekében február 12-én létrehozta az Új Nemzeti Szövetséget (ANN), és közös elnökjelöltet választott.

(MTI)

Ajánló:

A Guatemalai Nemzeti Forradalmi Szövetség honlapja (spanyolul)