A BT fájlalja, de nem ítéli el a kínai követség bombázását

Egy héttel a Kína belgrádi nagykövetségét ért, három halálos áldozattal járó NATO-támadás után megszületett az ENSZ Biztonsági Tanácsának Kína által szorgalmazott állásfoglalása. A közlemény "mélységesen sajnálja és fájlalja" a történteket, de nem ítéli el a NATO-t.

Az állásfoglalás, amely a Kína és az Egyesült Államok közötti kínkeserves tárgyalások eredménye, a Peking által javasolt eredeti szövegnél jóval visszafogottabb. A New York-i idő szerint pénteken késő este kiadott közleményt rövid tájékoztatón ismertették, amely az áldozatok emlékére egyperces némasággal kezdődött.

A közlemény szövege szerint a BT "mély fájdalmát" és "aggodalmát" fejezi ki és a NATO részéről átfogó vizsgálatot követel, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a katonai szervezet több ízben bocsánatot kért s a vizsgálat is megkezdődött.

Az állásfoglalás szövege számos változtatáson ment át az elmúlt hét során: a NATO-országok nem járultak hozzá, hogy a támadás szándékos voltára utaljon a szöveg, míg Kína képviselője szerint a vizsgálat lezártáig ezt a lehetőséget sem lett volna szabad kizárni. A BT NATO-tag országai számára ugyanakkor fontos volt, hogy valamilyen megállapodás szülessen, mert szükségük van a Jugoszlávia elleni háborút elítélő Kína legalább hallgatólagos támogatására a válság rendezése érdekében.

Az állásfoglalás végső szövegét a BT 15 tagországa közül 13 szavazta meg, Kína és Oroszország tartózkodott, így az hivatalos erőre emelkedett (bármely BT-tag ellenszavazata automatikusan vétót jelentett volna). Kína ENSZ-nagykövete a határozatot ismertető tájékoztatón ismét a bombázások azonnali leállítását követelte.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban: