A NATO nem vállal felelősséget a korisai mészárlásért

A jugoszláv média jelentései szerint legalább 100 albán nemzetiségű halálos áldozata van a Korisa koszovói falut ért tegnapi NATO-légitámadásnak. A katonai szövetség szerint a bombázás egy katonai tábor ellen irányult, s a szerb vádak nem felelnek meg a valóságnak.

Tegnap a NATO újabb "tévedéséről" adott hírt a jugoszláv média: a jelentések szerint legalább 100 albán menekült halt meg a Korisa koszovói falut ért légitámadás következtében. A helyszínre érkező nyugati újságírók megerősítették a mészárlás tényét.

Jamie Shea, a NATO szóvivője bejelentette, hogy a katonai szövetség vizsgálatot indít az ügyben, melynek lezárásáig nem foglal állást a felelősség kérdésében. Magyar idő szerint szombat reggel kevéssel 8 óra előtt a NATO határozottan kijelentette: a bombázott település katonai tábor volt, a szerb állítások hamisak.
A NATO közleménye szerint Korisa "katonai célpont" volt, amely ellen a támadást a szerb állításokkal ellentétben nem fürtös bombákkal hajtották végre. A NATO-csapás a beásott tüzérséget vette célba, s "nem világos, hogy miért voltak civilek Korisában a támadás idején". A NATO kijelentette, hogy nem tudja megerősíteni az áldozatok számát, egyúttal sajnálkozását fejezte ki, amiért a támadásnak "véletlen civil áldozatai" is voltak.

A német Védelmi Minisztérium a kínai nagykövetséget ért találat után vizsgálatot indított, kideríteni van-e alapja annak a hírnek, miszerint a szerbek olyan technika birtokában vannak, amivel megváltoztathatják a műholdas rávezetésű rakéták pályáját.
Az Amnesty International (AI) szemtanúk vallomására hivatkozva a szerb biztonsági erők többszöri támadásáról Korisa térségében számol be. A kukesi menekülttábor lakói szerint a szerb rendőrség már áprilisban megszállta a települést, számos házat felgyújtott és legalább négy embert kivégzett.
Az AI, akárcsak Nis és Cacak polgármestere, ismételten felszólította Milosevicet, tartsa tiszteletben az emberi jogokat, s vessen véget a háborúnak.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Korábban: