Bizalmatlansági indítvány a román kormány ellen

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be szombaton a román koalíciós kormány ellen a Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR).

A legnagyobb román ellenzék bizalmatlansági indítványának tárgya a gazdasági reform felgyorsításáról szóló törvénytervezet, amelyet szerdán terjesztett a parlament elé Radu Vasile kormányfő. A miniszterelnök a törvényjavaslat előterjesztésekor a kormányzati felelősségvállalás eszközéhez, a román törvényhozásban a bizalmi szavazás sajátos változatának számító formájához folyamodott. A román parlamenti szabályok szerint, ha egy törvényjavaslatot a kormány ilyen formában terjeszt a törvényhozás elé és három napon belül nem nyújtanak be ellene bizalmatlansági indítványt, az indítvány automatikusan törvényerőre emelkedik.
Most a PDSR az utolsó pillanatban nyújtotta be bizalmatlansági indítványát, bár eredetileg csütörtökre "ígérte" a kormány elleni lépését. A beadványt a parlament 483 szenátora és képviselője közül 158 honatya írta alá. A parlament PDSR-tagjai mellett sorakoztak fel a Román Nemzeti Egységpárt (PUNR), a Nagy Románia Párt (PRM) szenátorai és képviselői, valamint a választások óta különböző pártokból kivált független csoport és a magyartól eltérő kisebbségi képviselők frakciójának tagjai.
Hildegard Puwak, a PDSR egyik alelnökének szombati nyilatkozata szerint a bizalmatlansági indítvánnyal az ellenzék parlamenti vitát kíván kirobbantani az általa kifogásolt törvénytervezetről, és megpróbálja megakadályozni annak életbe lépését. Ha ez sikerülne, a kormány kénytelen lenne benyújtani lemondását. - Ez azonban több mint valószínűtlen - mondotta egyik korábbi nyilatkozatában a kormányfő.

(MTI)