Mérsékelt az érdeklődés a szlovákiai elnökválasztáson

Becslések szerint a szombaton zajló első közvetlen szlovákiai elnökválasztáson valamivel alacsonyabb részvétel mutatkozik, mint a Meciar- kormányzatot megbuktató tavalyi parlamenti választásokon volt.

Akkor a választók 84 százaléka ment el szavazni. Ha szombaton a kilenc jelölt valamelyike nem szerzi meg a voksoláson részt vevők szavazatainak ötven százalékát, plusz egy szavazatot, akkor két hét múlva újabb fordulót kell tartani, s akkor már csak a mostani fordulóban legtöbb szavazatot megszerző két jelöltnek kell egymással megküzdenie.
A legjobb esélyekkel a négypárti kormánykoalíció közös jelöltje, Rudolf Schuster indul. Ha Schuster a szombati fordulóban nem szerez egyszerű többséget, akkor várható, hogy a második fordulóban Meciar lesz az ellenfele. Rudolf Schuster Kassán, abban a városban szavazott, amelynek ő a főpolgármestere. Vladimír Meciar Pozsonyban, családjával együtt ment el szavazni, és nem tagadta: önmagára voksolt. A szavazóhelyiségeket este tíz órakor zárják. Az első nem hivatalos eredmények vasárnap délelőtt várhatók.

(MTI)

Ajánló:

Az első forduló szombaton. (1999 május 15.)