Szerb háborús bűnöst ítéltek el Horvátországban

Horvátországban távollétében nyolc évi börtönbüntetésre ítélték a helyi szerbek egyik volt vezetőjét a szerb-horvát háború idején elkövetett népirtásban való részvételért - jelentették a szombati horvát lapok.

Az 1958-ban született Goran Hadzic a Szerb Demokrata Párt vukovári titkáraként 1991-ben síkraszállt Kelet-Szlavónia Szerbiához csatolásáért, s a szerb-horvát háború egyik főszereplője volt. Buzgón pártolta Nagy Szerbia létrehozásának kísérletét, amelynek első aktusa a Krajinai Szerb Köztársaság 1991-es kikiáltása volt; ennek rövid ideig elnöke is volt.
A Krajinát a horvát hadsereg 1995-ben visszahódította, s Hadzicot 1997 februárja óta körözik a horvát hatóságok. Az eszéki bíróság ítélete szerint Goran Hadzic 1991-1992-ben Kelet-Szlavóniában részt vett a szerbek és a szerb félkatonai alakulatok lázadásának megszervezésében; a szerb népet a horvátok ellen uszította; horvátokat kényszermunkára fogott; terrorra és gyilkosságokra uszított. Mint az AFP írja, Hadzic nyolc bűntársát már korábban 10 és 15 év közötti börtönbüntetésre ítélték.

(MTI)