Schuster egyfordulóssá teheti a szlovák elnökválasztást

Miután szombaton este 22.00 órakor a választóhelyiségeket bezárták, az MVK közvéleménykutató ügynökség első előrejelzése szerint Schuster, a négypárti kormánykoalíció közös jelöltje a szavazatok 49,7 százalékát szerezte meg.

A hivatalos eredmények csak vasárnap este várhatók, ám ha Rudolf Schuster valóban ilyen jól szerepelt, akkor elképzelhető, hogy a végleges eredménye meghaladja az ötven százalékot. Az előrejelzések azt mutatják, hogy Rudolf Schuster legkomolyabb ellenfele, Vladimír Meciar csupán a szavazatok 31,7 százalékát szerzi meg.
A győztes az lesz, aki a leadott szavazatok felénél legalább eggyel több szavazatot tud megszerezni. Ha a jelöltek közül ez senkinek sem sikerül, akkor két hét múlva új választási fordulót tartanak, ahol az győz majd, aki az ellenfelénél legalább egy szavazattal többet kap. A szombat esti előrejelzések azért tekinthetők meglepőnek, mert Schuster eredménye sokkal közelebb van az ötven százalékhoz, mint az a korábbi a közvéleménykutatások alapján várható volt.

(MTI)

Ajánló:

Ki az a Schuster?