Valóban hibás térkép alapján bombázták le a belgrádi kínai nagykövetséget

Ma kiderült, hogy 1992-es térkép alapján készítették, de ténylegesen csak 1997-ben, felfrissített adatok feltüntetésével nyomtatták az amerikai térképészeti intézetben azt a katonai térképet, amelynek alapján a NATO tévesen jelölte ki a május 7-én éjjel célba vett belgrádi objektumot, és hajtott végre légi támadást a kínai nagykövetség épülete ellen, három ember halálát, húsz megsebesülését okozva.

Mint a Los Angeles Times vasárnapi számában olvasható, 1997-ben már a kínai nagykövetség volt található a kérdéses ingatlanon, és erről elvben tudnia kellett volna a térképészeti intézetnek, hiszen a külképviselet címe soha nem titkos. Ugyanígy az amerikai országos térképészeti intézet "műve" volt az a katonai térkép, amelyet az észak-olaszországi gyakoroló repüléseket végrehajtó pilóták használtak, és amely nem tüntette fel a cavalesei síüdülő sífelvonópályát. (Egy gép, mint emlékezetes, tavaly februárban túl alacsonyan repülve elvágta a drótkötelet, a kabin amélybe zuhant, és húszan meghaltak.)
A Los Angeles Times értesülése szerint a térképészeti intézet (illetve az 1996-os átszervezés előtti működött elődje) 1985 óta legkevesebb egy tucat balesetet okozott téves, illetve pontatlan adatközlésével, ezek közül öt volt halálos kimenetelű, és légijármű-veszteség is felmerült. A lap megszerezte a légierő egyik belső jelentését, amelyben egy illetékes alezredes "teljességgel lerobbantnak" minősítette a katonai térképészeti szolgálatot. A kínai nagykövetség elleni téves támadás után számos amerikai illetékes nyilatkozott úgy, hogy a haderő helymeghatározással és objektumazonosítással foglalkozó szolgálata vészesen alulfinanszírozott és munkával túlterhelt.

(MTI)

Korábban:

A legjobb linkekkel