Angolában aggasztó a humanitárius helyzet

Az angolai Malanje város a kormány ellen harcoló angolai lázadó szervezet (UNITA) ostromában van. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Világélelmezési Programja (WFP) szerint a városban rekedtek körülményei különleges aggasztóak. Sokan alultápláltak, és bármikor betegség törhet ki a legyengült emberek között.

Malanjéban - amely 450 km-re fekszik az ország fővárosától, Luandától - becslések szerint 100 ezer menekült tartózkodik december óta, amikor újrakezdődött a 25 éve dúló polgárháború a kormány és az UNITA között. Az UNITA és a kormány közötti háború 1975-ben kezdődött, amikor az ország elnyerte függetlenségét korábbi portugál telepeseitől.
Az időszakosan működő UNITA tűz alá vette Malanjét, és a január óta ostrom alatt tartott városból kiűzték a segélyszervezeti aktivistákat.
Vasárnap nem szóltak az ágyúk, ezért a WFP munkatársai rövid látogatást tehettek Malanjéban. A városban hónapok óta ez volt az első hivatalos látogatás, amelynek célja az élelmiszerek szétosztásának és kézbesítésének ellenőrzése volt.
A szervezet képviselőjének elmondása szerint a városban totális a nyomor. Jean-Charles Day a látogatásból arra következtet, hogy csalnak az elosztással, mivel a WFP folyamatosan küldött élelmiszert Malanjéba, ennek ellenére megdöbbentő mértékben alultápláltak az emberek. A WFP-nek elsősorban nem az a feladata, hogy szétossza a szállítmányokat, azok a helyi segélyszervezeti aktivisták és a népjóléti minisztérium (MINARS) segítségével jutnak el a rászorulókhoz. Day szerint a MINARS-nak újra kell szerveznie az élelmiszerek szétosztását, mert állítások szerint sok szállítmány nem érkezett meg.
December óta több mint egymillió ember - a lakosság 10 százaléka - kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát. A helyzet a kormány és a segélyszervezeti aktivisták szerint is közell áll a katasztrófához.
Angolában a helyzet tovább romolhat, ha az UNITA nagyobb nyomást gyakorol a kormány haderejére. A kormány a háborút a gyémánt- és olajiparból próbálja finanszírozni, a társadalom elűzött tagjai a segélyszervezetek segítségére szorulnak. A nyomor miatt bármikor betegség ütheti fel a fejét a legyengült menekültek között.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Információk az angolai kormányról. (angolul)