Arafat reméli, hogy Izrael a békét választja

A már leszavazott polgárok körében végzett felmérés Ehud Barak munkapárti vezető jelentős győzelmét jósolja.

Négy órával a választóhelyiségek bezárása előtt a szavazásra jogosultaknak már több mint 60 százaléka leadta a voksát. A kampánycsend megsértése miatt a központi választási bizottság elnöke megrótta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, a Likud vezérét.
A kormányfő hétfőn reggel több ultraortodox kalózrádiónak is nyilatkozott. A megrovás után a kormányzó Likud párt egy képviselője írásos kötelezettséget írt alá arról, hogy a kormányfő nem ad több interjút. A választási bizottság adatai szerint mintegy 300 különféle csalási kísérlet és egyéb incidens történt országszerte a szavazóhelyiségekben. Elszigetelten tettlegességig - egy esetben késelésig - is elfajultak az indulatok a szemben álló politikai táborok hívei között.
A választások rendjére mintegy 15 ezer rendőr ügyel, palesztinoknak a megszállt illetve autonóm területekről kedd éjfélig tilos a belépés Izraelbe.
A Smith Research Center közvélemény-kutató intézetnek a leszavazott választópolgárok körében végzett és az AFP által ismertetett felmérése szerint Ehud Baraknak 8-12 százalékkal vezet Benjamin Netanjahuval szemben, és így jelentős győzelemre számíthat. A parlamenti választások kimenetelét illetően szakértők szerint a kneszet szétforgácsoltabb lesz mint valaha, és a törvényhozásba bekerülő pártok száma rekordot fog dönteni.
Ehud Barak a voksolás után nyilatkozva pedig kijelentette: "Érzem, hogy az emberek változást akarnak, egy új kormányzási stílust". Jasszer Arafat nem volt hajlandó nyilatkozni a választásokról. Újságíróknak Gázában csupán annyit mondott: reméli, hogy Izrael a békét választja.

(MTI)