Az ausztriai halálos kitoloncolásban részt vevő rendőrök büntetése a lefokozás

Egyelőre nem szerelik le a rendőrség állományából azt a három osztrák rendőrt, akinek a "közreműködésével" május elsején az Ausztriából való kitoloncolása közben megfulladt egy nigériai férfi.

Az osztrák rendőrség fegyelmi bizottsága hétfőn Bécsben úgy döntött, hogy büntetésnek elég, ha a rendőröket más beosztásba helyezik. A testület azonban nem zárta le a fegyelmi eljárást: meg akarja várni a független osztrák bíróság most folyó eljárásának az eredményét.
Ausztriában nagy felháborodást váltott ki, hogy a Bécs-Szófia légijáraton az osztrák rendőrök nemcsak megkötözték a kitoloncolandó férfit, hanem a száját is betapasztották ragasztószalaggal. Sőt: a szófiai kórboncnoki jelentés szerint a férfi halálát az okozta, hogy az orrát is beragasztották. Az áldozat holttestét szombat este szállították Bécsbe, ahol újra felboncolták. Az újabb boncolás eredményét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az ügyben illetékes korneuburgi bíróság közlése szerint még vegyelemzések eredményére, valamint Szófiából néhány fényképre várnak. A korneuburgi vizsgálóbíró most azt tanulmányozza, hogy vannak-e olyan tanúk, akiket érdemes kihallgatnia az ügy kapcsán.
Az osztrák újságok megszólaltattak egy bolgár utast, aki állítólag a repülőn szinte könyörgött a három rendőrnek: vegye már le a nigériai férfi szájáról a ragasztószalagot, mert az "utas" a halálán van. Szófiában az orvos már valóban csak a halál beálltát tudta megállapítani.
Az ügy kapcsán az osztrák ellenzéki pártok, valamint egyes kormánypárti parlamenti képviselők is Karl Schlögl belügyminiszter lemondását követelik. A miniszter a helyén maradt, és az eset után ideiglenesen felfüggesztette a repülőgépen történő kitoloncolásokat. Az egyik osztrák lapban megjelent nyilatkozata szerint ezt a rendelkezést visszavonni készül. Azt viszont elrendelte, hogy ezentúl minden alkalommal a kitoloncolandó személyekkel vagy egy egészségügyi dolgozónak, vagy egy emberi jogi szervezet képviselőjének együtt kell utaznia.

(MTI)

Ajánló:

Aktualitás információk, szervezetei és a minisztériumhoz kapcsolódó egyéb linkek.

Korábban:

1999. május 11.