Az esélyekről

Az izraeli elnökválasztásokon szembekerül egymással a jelenlegi miniszterelnök, a jobboldali Benjamin Netanjahu és a balközép Munkapárt jelöltje, Ehud Barak.
A közvélemény-kutatások alapján a szakértők azt jósolják, hogy Barak, aki fel akarja újítani a béketárgyalásokat a palesztinokkal, le fogja váltani Netanjahut.
Izraelben 4,3 millió szavazati joggal rendelkező állampolgár van, akik 7300 szavazóhelyiségben adhatják le szavazataikat a miniszterelnök személyére és az új parlamentre. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órától este 10 óráig vannak nyitva.
Miután csak két jelölt maradt, többen attól tartottak, hogy Netanjahu vissza fog lépni, hogy a pótválasztásokig meglévő két hetet a kampányára fordíthassa, mivel egy jelölttel nem tartható meg a választás.
Netanjahu szerint a közvélemény-kutatások eredményei tévesek. „Meg fognak lepődni az emberek, amikor győzünk", idézte a CNN.
Ha Netanjahu vereséget szenved, addig maradhat ügyvezető miniszterelnökként a hivatalában, amíg utóda meg nem alakítja kormányát. A győztesnek erre 45 nap áll a rendelkezésére.
Szakértők szerint Netanjahunak nincs túl sok esélye a győzelemre, főleg azok után, hogy a visszalépő Mordeháj felszólította az embereket, hogy Barakra szavazzanak.
Az előzetes adatok szerint az 57 éves Barak a szavazatok 52-55,5%-ára számíthat.
Az egyik közvélemény-kutató felmérései szerint Barak több szavazatra számíthat a 700 000 orosz bevándorlótól, mint Netanjahu.

Az izraeli napilapok pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredményei alapján a 102 tagú parlament, a knesszet összetétele várhatóan a következőképpen alakul majd: a legnépesebb tábort a baloldal legnagyobb tömbje, az Egy Izrael - a Munkapárt, a Geser és a Meimad közös listája - alkotja majd 27-28 mandátummal. A tőle balra álló Merec 9-10, a Hadas arab párt 4, a Balad arab párt szintén 4 és az Egységes Arab Lista 3 mandátumra számíthat.
A nacionalista tábor fő erejét alkotó Likud 20-21 mandátummal a második legnagyobb frakció lesz majd. Tőle jobbra foglal helyet az Izrael Hazánk, az orosz bevándorlók új pártja két képviselővel, míg a Nemzeti Összefogás - amely a Beni Begin vezette Új Herut párt, a Moledet és a Tkuma közös listája - 4 helyre számíthat.
A nagy vallásos pártok a Likud mellett összesen 20-21 mandátumot érnek el, ebből 10-11-et a Sasz, 6-ot a Nemzeti Vallási Párt (Mavdal) és 3-4-et a Jahadut Hatora kap. A középtájon elhelyezkedő kisebb pártok, mint az orosz bevándorlók pártja - amelynek vezetője Nátán Saranszki - 8, a Középpárt - amelynek vezetője Jichák Mordeháj - 5-6, a Tomi Lapid újságíró által életre hívott, vallásellenes párt, a Sinuj 5, az erőszakellenes nőmozgalom 2 és a nyugdíjasok pártja szintén 2 mandátumra számíthat.

(MTI)