Az oroszok szerepéről

„Az egykori Szovjetunióból tíz év óta tömegesen Izraelbe érkező orosz bevándorlók lehetnek a mérleg nyelve az izraeli választáson" - írta az AFP hírügynökség jeruzsálemi tudósítója. A kampány utolsó hetében végzett közvélemény-kutatások eredménye azt mutatta, hogy az Izraelban élő orosz közösség szavazataival Barak, az ellenzéki Munkapárt miniszterelnök-jelöltje legyőzheti Netanjahu kormányfőt.
Az orosz bevándorlók 45 százaléka Barakra, 55 százaléka pedig Netanjahura adná voksát, két hónappal ezelőtt ez az arány még 30:70 volt, és ha a tendencia folytatódott, akkor harmadszor fordulhat elő Izraelban, hogy az újonnan érkezett bevándorlók szavazatai döntőnek bizonyulnak a választás eredményében. 1992-ben az ő szavazataik billentették a mérleg nyelvét az akkor ellenzéki munkapárti Rabin javára, 1996-ban pedig Netanjahu került hatalomra az orosz "királycsinálók" jóvoltából.
"Az oroszok szavazata dönti el, hogy ki lesz Izrael következő miniszterelnöke, valójában senki nem tudja azonban, hogy kire fognak szavazni", jelentette ki az AFP-nek Berry Rubin politológus.
Hivatalos adatok szerint 1989 óta csaknem nyolcszázezren vándoroltak be Izraelbe az egykori Szovjetunióból, és közülük 550 ezren rendelkeznek választójoggal, ami jelentős arány a mintegy 4,3 millió választópolgárhoz képest.
Ami eddigi magatartásukat illeti, a hagyományosan nacionalistának tartott orosz bevándorlók a palesztinokkal folytatott tárgyalásokon általánosságban Netanjahu hajthatatlanságát támogatták. Ugyanakkor gazdasági téren nem teljesültek elvárásaik. A választásokon részt vevő valamennyi jelölt igyekezett az orosz bevándorlók kedvére tenni, egyesek a televízió képernyőjén orosz nyelven szólították meg őket - héber felirattal.
Barak azzal igyekezett megnyerni az orosz bevándorlókat, hogy választási kampányának középpontjába gazdasági kérdéseket állított, és erősen hangsúlyozta háborús múltját, ami jó hatást tesz rájuk. "Elsősorban a Netanjahu-kormánynak a lakáspolitika, a munkahelyteremtés és az egészségügy terén be nem váltott ígéreteire összpontosítunk" - jelentette ki Hillel Fertuk munkapárti szóvivő.
A Reuters hírmagyarázata ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők szavazatai aligha befolyásolhatják a választások kimenetelét, jóllehet a felmérések szerint a közvélemény jónak tartaná, ha a nőknek nagyobb szerepük lenne a politikában. A knesszetnek jelenleg mindössze kilenc nő tagja van abban az országban, amelynek egykor Golda Meir asszony volt a miniszterelnöke.

(MTI)