Jelcin hatályon kívül helyezte a Líbia elleni büntetőintézkedéseket

Oroszország abban reménykedik, hogy miután hatályon kívül helyezték a Líbia elleni büntetőintézkedéseket, Líbia képes lesz visszafizetni a szovjet időkben felhalmozódott adósságát.

Borisz Jelcin orosz elnök hatályon kívül helyezte a Líbia elleni büntetőintézkedéseket, miután az ENSZ egy hónapja felfüggesztette az 1992-ben elrendelt szankciókat - jelentette be a moszkvai elnöki hivatal.
Az ENSZ azután döntött a büntetőintézkedések felfüggesztéséről, hogy a tripoli vezetés hozzájárult a Lockerbie-i merénylet két gyanúsítottjának kiadásához. A Pan Am amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó járatát 1988-ban robbantották fel a skóciai Lockerbie felett, a merényletben 270 ember vesztette életét.
Moszkva, amely a szovjet időkben Líbia hagyományos fegyvereinek egyik legnagyobb szállítója volt, már régóta a szankciók feloldását szorgalmazta. Oroszország abban reménykedik, hogy a büntetőintézkedések érvénytelenítése után Líbia képes lesz visszafizetni a szovjet időkben felhalmozódott, mintegy 2,4 milliárd dolláros adósságát. A szankciók repülési tilalmat, fegyverszállítási embargót és bizonyos olajipari berendezések szállítási tilalmát foglalták magukban.

(MTI)

Korábban:

1999. május 5. szerda