Montenegróban sincsenek biztonságban a koszovói albán férfiak

A NATO legalább három jugoszláviai várost bombázott hétfő hajnalban a jugoszláv légierő erőteljes támadása ellenére. A jugoszláv hadsereg részleges útlezárásokkal, illetve az albániai, horvátországi és boszniai határon lévő átkelők lezárásával vasárnap tovább fokozta a nyomást a montenegrói kormányra.

A Reuters hivatalos forrásokra hivatkozó jelentése szerint a katonák a hét végén mintegy százötven, Montenegrón átutazó férfit fogtak el. Ez volt az első ilyen akció koszovói albánok ellen a jugoszláv tagköztársaságban. Montenegrói kormányforrások szerint a katonák a montenegrói-boszniai határt is lezárták, így akarván megakadályozni, hogy a helyi fiatal tartalékosok elmeneküljenek az általános mozgósítási parancs elől.
Montenegró megnyitotta határait a Koszovóból menekülő albánok előtt. Mintegy harmincezer menekült jutott így el épségben Albániába. Péntek éjszaka és szombaton azonban a jugoszláv hadsereg katonái a délkelet-montenegrói Tuzi város melletti Bozaj határátkelőnél megállították az albánokkal teli autóbuszokat. Egy menekülő asszony elmondása szerint a férfiakat leszállították a buszokról és feltehetően visszavitték Koszovóba.
A Tuziban lévő menekülttábor vezetői a Reuters munkatársának elmondták: huszonöt, 15 és 25 év közötti férfiről tudnak, akiket szombaton leszállítottak egy kocsiról és egy kisteherautóról.

Két nagyerejű robbanás hallatszott vasárnap este a koszovói főváros, Pristina központjában, míg Belgrádban légvédelmi ütegek tüzét észlelték. A független Beta hírügynökség pristinai jelentése szerint két robbanás hallatszott a városban vasárnap este, de nem tudták pontosan meghatározni, milyen irányból. A Reuters jelentése szerint Belgrádban helyi lakosok arról számoltak be, hogy repülőgépeket láttak a város felett, valamint légvédelmi ütegek tüzét hallották a város körül. Elmondásuk szerint Újbelgrád felől ismét több robbanás hallatszott.
Az RTS szerb állami televízió vasárnap esti híradása szerint egy újabb pilóta nélküli repülőgépet lőttek le. A televízió állítása szerint két nap alatt ez volt a szerb légvédelem által lelőtt ötödik robotrepülőgép.
Közvetlenül a belgrádi légi riadó kezdete után Újvidéken, Cacakban, Nisben és Borban is felhangzottak a légi támadásra figyelmeztető szirénák. A Pancevo Radio független pancsovai rádióállomás jelentése szerint a jugoszláv légierő Cacak közelében lelőtt egy cirkáló rakétát. A rádió szerint a NATO a nyugat-szerbiai Uzice város környékét is bombázta. A pontos célpontokról és a károkról nincsenek értesülések.
A Beta független és a Tanjug hivatalos hírügynökség jelentése szerint a közép-szerbiai Kraljevo térségében is detonáció és légvédelmi tűz hallatszott.

(MTI)

Ajánló:

A legfrissebb hírek, adatok és vélemények tárháza.