Nyolc óra alatt a lakosságnak kevesebb mint a fele ment el szavazni Izraelben

Egyelőre nem történt semmilyen komolyabb incidens az izraeli választások alatt. Eddig mindössze a választópolgárok 41%-a ment el szavazni, de ez nagyjából megfelel a korábbi választás adatainak.

Az izraeli választásokon az arab városokban és településeken kisebb volt a részvételi arány, mint a néhány hónappal korábbi helyhatósági választásokon.
Nézáretben, ahol az elmúlt hónapokban a város vezetése és a muzulmánok közötti feszültség rendszeres összetűzésekhez és erőszakhoz vezetett, viszonylagos nyugalom honolt, és csak elenyésző számban volt rendbontás a választások miatt - jelentette a jeruzsálemi rádió. A csend hátterében szerintük az a tény áll, hogy az arab lakosság kevésbé érzi érintettnek magát a parlamenti és kormányfői választásokban, nem fűződik olyan személyes érdek hozzá, mint a helyi vagy a városi tanácsi választások alkalmával. Néhány kisebb település hangadóitól eltekintve ezúttal egyetlen arab szervezet vagy testület sem szólított fel a választások bojkottálására, szemben a korábbi évek gyakorlatával, amikor az iszlám fundamentalista szervezetek megtiltották a részvételt. Az arab választási bizottság vezetője arra buzdította a szavazókat, hogy az arab pártokra és ne a zsidó-cionista politikai csoportokra adják le voksukat.
Egyelőre nehéz megjósolni, hogy milyen arányban sikerül mégis szavazatot kapniuk az izraeli pártoknak azokra az arab jelöltjeikre, akiket indítottak a parlamenti listán. A Munkapárt egy arab és egy drúz képviselőjelöltet is állított nyerésre esélyes helyen. A Likud parlamenti listáján is előkelő helyen szerepel egy drúz politikus. A Negevben és Galileában élő arabok, úgy tűnik, ezúttal szívesebben adják le szavazataikat saját pártjaikra: a Hadasra, az Arab Egyesült Listára és az Egyesült Nemzeti Demokratikus Pártra.

Izrael 4,3 millió választópolgárából 41,5% leadta a szavazatát helyi idő szerint 3 óráig (ez közép-európai időben 12 órát jelent), a szavazás megkezdése után 8 órával.
1996-ban ugyanennyi idő alatt az emberek 41,3%-a szavazott. Akkor a lakosság 79,3%-a ment el szavazni.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.

(MTI)