Rugova nem csatlakozik egy Koszovói Felszabadítási Hadsereg vezette kormányhoz

A koszovói albán mérsékelt vezető, Ibrahim Rugova egy interjúban azt nyilatkozta, nem csatlakozik egy átmeneti kormányhoz, amit a Koszovói Felszabadítási Hadsereg vezet. Hozzátette, hogy a NATO-nak mindaddig folytatnia kell a bombázásokat Jugoszláviában, amíg a szerb erők el nem hagyják Koszovót.

Rugova a Frankfurter Allgemeine Zeitung nevű német lapnak adott interjút. Elmondta, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg által a múlt hónapban Hashim Thaqi vezetésével megalakított kormány nem törvényes. Hozzátette, hogy a Koszovói Demokratikus Szövetség, amely kerüli a Koszovói Felszabadítási Hadsereg katonás módszereit, nem fogadja el a kormányban számára felajánlott helyeket.
„Tragikus és ugyanakkor szokatlan, hogy egyszerre két átmeneti kormányunk is van" - mondta Rugova, utalva a másik átmeneti kormányra, amelyet 1991 óta Bujar Bukoshi vezet. „Meg kell újítanunk a politikai rendszerünket, és újra kell egyesítenünk a jelenleg szétágazó politikai vezetésünket."
Rugova, aki ideiglenesen Bonnban tartózkodik a családjával, közölte, hogy szívesen összehívna egy találkozót a különböző politikai csoportok számára, ahol megpróbálhatnának kidolgozni egy egységes politikai programot, és talán felállíthatnának egy új kormányt. Nem utalt arra, hogy hol kellene a találkozót megszervezni.
A mérsékelt vezető szerint a NATO csapásai egyre eredményesebbek, és a menekültek hamarosan hazatérhetnek, amint a szerb csapatok kivonulnak. „Először a szerb csapatoknak kell visszavonulniuk" - mondta, majd egy nemzetközi békefenntartó erőnek kell megalakulnia, utána leállhatnak a NATO-légicsapásokkal." Rugova szerint egy békefenntartó erő elképzelhetetlen a NATO vezette biztonsági erők nélkül, aminek a részét képezné Oroszország és a NATO-hoz nem tartozó katonák is.
A nyugati politikai vezetők szerint Rugova fontos szerepet játszhat a koszovói válság megoldásában.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Hírek, arzenál, szavazás