Sonia Gandhi lemondott

Lemondott az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt elnöki tisztségéről Sonia Gandhi, mert többen kritizálták olasz származása miatt. Gandhi hívei tüntetéseket szerveztek.

Lemondott az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt elnökének tisztségéről Sonia Gandhi, mivel a vezetésben néhányan külföldi-olasz-származása miatt ellenezték, hogy miniszterelnök-jelöltként vezesse pártját a kora őszi választási hadjáratban.
A Star Television értesülése szerint Sonia Gandhi a párt vezető szervének, a 17 tagú Munkabizottságnak az ülésén nyújtotta be írásos lemondását, és otthagyta a testület ülését.
A hét végén kisebb lázadás tört ki a vezetőségben. Sarad Pavar volt védelmi miniszter, Tarik Anvar, a Munkabizottság befolyásos tagja és Purno Szangma volt parlamenti elnök Sonia Gandhinak írt, bántó hangvételű levelében szorgalmazta, hogy a párt kezdeményezze az ország 1950-es alkotmányának módosítását, hogy csak indiai születésű tölthesse be az államfői, az alelnöki és a miniszterelnöki tisztséget.
Sonia Gandhi, a néhai Radzsiv Gandhi özvegye, aki tavaly vette át a pártelnök tisztét, maga akarta győzelemre vezetni az Indiai Nemzeti Kongresszus Pártot a szeptemberi-októberi előrehozott választáson a Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) ellen. A BJP-vezette kormánykoalíció április 17-én bukott meg a parlamentben egy bizalmi szavazáson.
A BJP kampányt indított Sonia Gandhi ellen, hogy Indiát nem vezetheti külföldön született személy. Hétfőn Sonia Gaddhi hívei és ellenfelei is tüntettek Újdelhi és Bombay utcáin, az utóbbi nagyvárosban kisebb incidensek is előfordultak. Mindkét városban Gandhi többezer híve tüntetett a pártelnök mellett, és árulónak nevezték az ellene forduló három politikust.

(MTI)

Ajánló:

A párt történetéről, filozófiájáról, vezetőiről

Korábban:

1999. május 6. csütörtök