Suharto vagyonát 15 milliárd dollárra becsüli a Time magazin

A mindössze havi 1764 dolláros elnöki fizetésben részesülő Suharto volt indonéz elnök 15 milliárd dolláros vagyont halmozott fel - állítja a Time amerikai magazin, amelynek legújabb ázsiai kiadása hétfőn jelent meg.

A havilap négy hónapos kutatást folytatott, 11 országban százával készítette az interjúkat, hogy kiderítse: mekkora vagyont halmozott fel a hatalomból tavaly távozni kényszerült Suharto. A család vagyona készpénzben, értékpapírokban, részvényekben, ingatlanokban, ékszerekben és műkincsekben ölt testet - írja a lap. Suharto és családja 9 milliárd dollárnyi készpénzt utalt át egy svájci bankból egy biztosabbnak tekintett osztrák bankba az elnök lemondása után röviddel. Az indonéz államügyészség is vizsgálatot folytat arról, hogy az autokrata indonéz vezető korrupt kapcsolatok révén mekkora vagyont halmozott fel 32 évig tartó uralma alatt.
Különben az indonéz gazdaság válságát okozó felelőtlen gazdálkodás miatt a Suharto-vagyon értéke is a töredékére apadt: a Time kutatása szerint az elnök és családtagjai kezén vagy 73 milliárd dollárnyi érték ment át.

(MTI)

Ajánló:

Az NBC dossziéja az indonéz ex-elnök családjának üzleti ügyeiről. (angolul)

Korábban:

Suharto volt államfő fiát állami vagyon eltulajdonításával vádolják, amiért életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat. (1999.04.12.)