Szerdától valószínűleg Szergej Sztyepasin lesz Oroszország hivatalos miniszterelnöke

Az orosz alsóház nagy valószínűséggel szerdán megszavazza Borisz Jelcin orosz államfő miniszterelnök-jelöltjét, Szergej Sztyepasint. Az ügyvezető kormányfő jó esélyeiről egybehangzóan nyilatkozott az állami duma négy legnagyobb frakciójának vezetője az NTV orosz tévécsatorna vasárnap éjszakai, Itogi című műsorában.

Gennagyij Zjuganov, a kommunisták vezetője azt hangoztatta, hogy előbb látni szeretnék Sztyepasin gazdasági programját és azt, kik lesznek az új orosz kormány tagjai. Azonban úgy ítélte meg, hogy a duma nagy valószínűséggel megszavazza Jelcin jelöltjét. Zjuganov ugyanakkor nem tartotta kudarcnak, hogy a duma szombaton nem emelt vádat az államfő ellen, hiszen maga a vita is bizonyította a választópolgárok előtt, hogy Jelcinnek távoznia kellene posztjáról. A kommunisták ugyanakkor készek a duma feloszlatására, nem félnek a választások előrehozatalától.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt vezére azt emelte ki, hogy a duma csak statiszta lehet a kormányalakítás kérdéseiben. Jelcin úgyis azt tesz meg kormányfőnek, akit akar, a törvényhozás csak ideig-óráig késleltetheti a kinevezést. A kommunista pártot pedig be kellene tiltani Oroszországban - vélekedett az LDP frakcióvezetője.

Grigorij Javlinszkij, a liberális Jabloko frakció első embere szerint a Sztyepasin-kormány "ideiglenes kabinet" lesz ugyan, de azért sokat tehetne a gazdaság fellendítéséért a decemberben esedékes parlamenti választásokig. Javlinszkij azt várja a Sztyepasin-kabinettől, hogy az az alkotmány és a törvényesség tiszteletben tartására fog törekedni, harcot indít az állami hivatalnokok felső rétegeiben burjánzó korrupció ellen, illetve leállítja az alaptörvényt sértő olyan akciókat, mint például Oroszország és Fehéroroszország gyorsított ütemű egyesülése.

A hatalompárti Otthonunk Oroszországnak - Viktor Csernomirgyin választási mozgalmának - a frakcióvezetője is azt hangsúlyozta: a Sztyepasin-kabinet átmeneti kormány lesz, hiszen az alkotmány lehetőséget biztosít az elnöknek arra, hogy akár naponta váltogassa kormányfőjét. Vlagyimir Rizskov szavai szerint az orosz társadalom stabilizációja csak a jövő nyári elnökválasztást követően, az alkotmánymódósítások után képzelhető el, amikor az orosz kormány már a parlamenti többségre épülne, az elnök pedig az alkotmány letéteményese lenne. Akkor kialakulhatna a különböző hatalmi ágak közötti harmonikus együttműködés lehetősége, mint például a francia típusú elnöki köztársaságban. Addig azonban lehetetlen bármiféle gazdasági stratégiai program gyakorlati megvalósítása - vélte Rizskov.

(MTI)

Korábban:

"Nagyon nehéz döntést hoztam - a mai nappal felmentettem Jevgenyij Primakov miniszterelnököt tisztségéből." Így kezdte Jelcin a beszédét. (1999.05.12.)