500 koszovói albán férfit engedtek szabadon a szerbek

A szerbek több száz koszovói albán férfit engedtek szabadon koszovói börtönökből. Az 500 halottnak hitt albán szombaton érkezett meg Albániába. Jamie Shea NATO-szóvivő szerint az albánokat nem elengedték, hanem megszöktek a délkelet-koszovói börtönből.

A Reuters információival ellentétben az MTI azt közölte, hogy a koszovói albánok megszöktek a délkelet-koszovói börtönből. Az MTI Jamie Shea NATO-szóvivő tájékoztatása alapján azt írta, hogy legalább kétezren albán szökött meg a hétvégén. Közülük 500-an már meg is érkeztek Albániába, és várhatóan hamarosan odaér a többi 1500 is.
A koszovói albán férfiak elmondták: a szerbek azért tartották őket fogva, mert az UCK fegyvereseinek hitték őket. Közölték: több hétig voltak börtönben, a szerbek rendszeresen verték őket. Néhányuk könnyek között találkozott újra családjával.
Eddig több százezer koszovó albán menekült el hazájából, legtöbbjük azonban idős ember, nő és gyerek. Az Albániába és Macedóniába érkező menekültek arról számoltak be, hogy férfi hozzátartozóikat vagy megölték a szerbek, vagy a hegyekbe menekültek a szerbek elöl, attól félve, hogy foglyul ejtik őket.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Az ICRC számítógépeket telepített az albániai, macedóniai, boszniai és jugoszláviai menekülttáborokba, ahol megtanítják az ott élőknek az internet használatát.

Korábban:

(1999. május 20.)