Clinton jóváhagyta a titkos tervet, mely Milosevics hatalmának megingatását célozza

A titkos terv szerint hackerek folyamatosan támadnák Miosevics külföldi bankokban vezetett számláit. Emellett koszovói albán felkelőket képeznének ki szabotázs akciókra – állítja a Newsweek.

A magazin szerint a CIA tanítaná be az albán felkelőket. Olyan trükköket tanítanak majd be, mint a telefonösszeköttetés megszüntetése, a benzin tartalékok eltüntetése, az élelmiszer-szállítmányok ellopása.
A CIA az interneten is háborút indítana Milosevics ellen: hackereket bérelnének fel, hogy folyamatosan támadják a szerb elnök külföldi bankokban vezetett számláit.
A Newsweek információ szerint a többi NATO-tagállamot nem vonnák be a titkos akcióba.
Az amerikai szenátus tagjainak már bemutatták a tervet. Néhányan közülük erősen kritizálták, mondván megkérdőjelezhető az akció törvényessége. A kétkedő szenátorok szerint egyáltalán nem egyértelmű, hogy egy ilyen akció célravezető.
„Ha sikerül nekik, az nagyszerű lesz, ha eltolják, akkor lesz csak nagy baj" – idézett a Newsweek egy kormányzati szakértőt.
Joseph Lieberman demokrata szenátor teljesen elfogadhatónak tartja ezt a most kidolgozott titkos akciót.
„Egyáltalán nem lennék meglepődve, ha ezt a módszert alkalmaznánk Milosevics hatalmának megdöntésére, és végül a béke megkötésére" – nyilatkozta a szenátor a Fox Newsnak.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.