Több halálos áldozata van a kosarei téves bombázásnak

Egy szombaton nyilvánosságra került videófelvétel tanúsága szerint a NATO eredeti állításával szemben egynél bizonyosan több halálos áldozata van a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) kosarei bázisa ellen tévedésből végrehajtott NATO-támadásnak.

A felvételt egy jó UCK-kapcsolatokkal rendelkező független operatőr készítette, s többek között látható rajta egy barátja teteme fölött zokogó katonanő, valamint az, ahogyan teherautóra rakják a romok közül előkerülő halottakat.

Május 1-jei felvétel: UCK-harcosok a kosarei bázison

Fotó: Reuters
A bázis elleni légitámadás súlyos csapást mért a jugoszláv kormány ellen harcoló UCK-ra. Az albánok április 9-én foglalták el a támaszpontot, s mind katonailag, mind propaganda-szempontból ezt tekintették az utóbbi időszak legnagyobb sikerének. Kosare az újoncok összegyűjtésének helyszíne, s innen indultak az UCK csapatai bevetéseikre az albán-jugoszláv határ térségében. Az UCK számos alkalommal kalauzolt el a bázisra nyugati újságírókat, s az egyenruhás csapatokról készült felvételek - mint a Reuters május 1-jén készült, itt látható fotója - bizonyították: a jugoszláv kormány állításaival ellentétben az UCK nem semmisült meg.

Jamie Shea, a NATO szóvivője kijelentette: a bombázásra azért került sor, mert a szövetség nem értesült arról, hogy a kosarei bázist már nem a jugoszláv kormányerők, hanem az albán szeparatisták ellenőrzik. Shea szerint Hasim Taci UCK-vezető "technikai hibának" tartja az esetet, és arra kérte a NATO-t, fokozza jugoszláv-ellenes erőfeszítéseit. Shea kijelentette: az UCK és a NATO katonai vagy politikai vezetői között nincs hivatalos kapcsolat.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Korábban: