Egyre hevesebb indiai támadások

17 ezer indiai katona - a légierő támogatásával - szombaton támadást indított a Pakisztánhoz hű muzulmán lázadók ellen az észak-kasmíri hegyekben.

Az indiai hadsereg pénteken kezdett előrenyomulni a Szrinagartól mintegy száz kilométerrel északkeletre található Kargil városa környékén, az indiai-pakisztáni demarkációs vonal közelében, összesen négy fronton. Batalik városa közelében elfoglalt két stratégiailag fontos magaslatot, bevette továbbá a lázadók harcálláspontját Drász közelében. Ezt Szingh indiai tábornok közölte. A lázadókat több ponton egészen a demarkációs vonalig, más helyeken e vonaltól egy kilométernyire szorították vissza. E harci sikerek előtt a lázadók nyolc kilométernyire hatoltak be indiai területre, de harcállásaik elszigeteltek voltak - mondta. Ezt megelőzően mind India, mind Pakisztán úgy nyilatkozott szombaton, hogy hajlandó tárgyalni a Kasmír miatt közöttük fennálló feszültség csökkentésének lehetőségéről. Közben Pakisztán bejelentette, hogy külügyminisztere, Szártádzs Aziz a jövő héten Újdelhibe látogat. Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfő azt mondta, hajlandó tárgyalni vele, de leszögezte, hogy a tárgyalásnak nem lehet előfeltétele, azaz India nem állítja le a kasmíri légitámadásokat, amelyek hevességéhez még nem volt fogható, és amelyeknek leállítását pakisztáni kollégája, Navaz Sarif követelte a tárgyalás előfeltételeként. Pakisztán szerint Aziz látogatásának napját még diplomáciai úton
egyeztetik, India szerint a látogatás lehetőségét egyelőre még csak tanulmányozzák. Az indiai hadsereg által Kasmírban megtámadott lázadók néhány százan vannak, május 9-e után, a pakisztáni tüzérség tűzfedezete alatt hatoltak be az Indiához tartozó területre. Található közöttük több, nagyon jól fölfegyverzett afganisztáni tálib milicista és a pakisztáni hadsereg számos katonája is.

(MTI)