India nem hagy fel a katonai akciókkal

Indiai harci gépek szombaton már negyedik napja mértek légi csapásokat a kasmíri tűzszünteti vonal mentén megbúvó muzulmán fegyveresekre. "Ma is folytatódnak a légi támadások" - mondta Szubas Bhojvani, az indiai légierő parancsnoka.

J.J. Szingh katonai szóvivő szerint India Dzsammuban és Kasmírban riadókészültségbe helyezte fegyveres erőit. Szemlátomást a pakisztáni egységek is hadkészültségben vannak - mondta. Szingh szerint éjszaka az indiai és pakisztáni erők tüzérségi párbajt vívtak a tűzszüneti vonal mentén, a Kasmir déli részén fekvő Rádzsúr körzetben. A pakisztáni csapatok három alkalommal megkíséreltek hatalmukba keríteni egy őrhelyet, de az indiai katonák visszaverték a támadásokat, nagy veszteségeket okozva nekik. Szingh szerint az indiai csapatok a tűzszüneti vonalnál lelőttek egy behatolót. Olyan okmányokat találtak nála, amelyek "minden kétséget kizáróan bizonyítják", hogy a pakisztáni hadsereg is részt vesz a határsértésekben. Az áldozat maga is pakisztáni kormánykatona volt - mondta a szóvivő.
Szingh szerint az indiai katonák az elmúlt négy nap alatt Drass-Kargi-Batalik térségében háromszáz behatolót öltek meg, és 150-et megsebesítettek. Indiai részről húsz katona esett el, 128 megsebesült, tizenkettő eltűnt. Hírügynökségek indiai katonai forrásokra hivatkozva jelentették, hogy szombatra virradóra Pakisztán átadta Indiának annak a pilótának a holttestét, akinek gépét csütörtökön lőtték le Kasmírban. Az áldozat egy pilótatársa után kutatott, aki aznap katapultált gépéből Kargilnál. Az utóbbit foglyul ejtették a pakisztániak. India kérte Iszlámábádot, hogy adja át a pilótát.

(MTI)