Schuster győzelmére való reagálások

Csehországban általában kedvezően fogadták, hogy a szlovákiai elnökválasztást Rudolf Schuster nyerte.

Václav Havel cseh államfő szerint Rudolf Schuster győzelme megerősítette azokat a demokratikus folyamatokat a Szlovák Köztársaságban, amelyek a tavaly szeptemberi parlamenti választásokkal kezdődtek. Havel személyesen még nem nyilatkozott, mert egyhetes kórházi kezelése után a Lány elnöki rezidencián pihen. Spacek az elnök szóvivője szerint Havel várhatóan szombaton jelenik meg első ízben ismét a nyilvánosság előtt.

Jan Kavan külügyminiszter bízik abban, hogy Schuster elnöksége alatt a cseh-szlovák kapcsolatok továbbra is magas szinten maradnak. "A köztársasági elnök demokratikus megválasztásával Szlovákia újabb komoly lépést tett az euroatlanti struktúrák felé" - mondta a cseh diplomácia vezetője.

Václav Klaus, a cseh parlament alsóházának elnöke nem volt hajlandó kommentálni Schuster győzelmét. Az államfőválasztások első fordulója után, egy szlovák lapnak nyilatkozva, Klaus nyíltan támogatásáról biztosította Vladimír Meciar ellenzéki elnökjelöltet, ami felháborodást váltott ki Szlovákiában és Csehországban egyaránt.

"A szlovákiai magyarok kitűnően vizsgáztak az elnökválasztáson" - mondta Csáky Pál, a szlovák kormány kisebbségi kérdéseket felügyelő alelnöke.
Elmondta: az európai integrációs törekvéseket és a pártok közötti toleráns magatartást díjazták, amikor 99 százalékban Rudolf Schusterre szavaztak. Egyszersmind kimondták, nem kívánják, hogy az ország visszatérjen az előző négy évben uralkodó állapotokhoz.
"A mai nap után elmondható, hogy Szlovákia az Európai Unió részéről támasztott elvárások közül már csak egyetlenegyet nem teljesített: még nem alkotta meg a kisebbségi nyelvek védelméről szóló törvényt. Úgy gondolom, hogy a kormánykoalíció fél meghozni ezt a törvényt, márpedig e törvény nélkül aligha lehet európai normáknak való megfelelésről beszélni", mondta Csáky. Szerinte a gazdasági szükségintézkedések sorozatával egyidejűleg, nagyon gyorsan el kell fogadni a kisebbségi nyelvek védelmét biztosító törvényt is.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint a 99 százalékban Rudolf Schusterre voksoló szlovákiai magyarok Meciar politikai stílusa és az ellenzék nemzeti szónokiassága ellen, a kormánykoalíció elkezdett munkájának megsegítése, az EU-és NATO-integráció, a demokratizálódás folytatása mellett szavaztak.
Bugár úgy ítélte meg, hogy a szlovákiai magyarok tudják: ha Vladimír Meciart segítették volna az államfői székbe, akkor "cimboráltak volna azokkal az erőkkel, amelyek készek fékezni, akár megakadályozni is ezeknek az értékeknek a megvalósítását".

(MTI)