A kongói lázadók lelőttek két zimbabwei MiG-et

A kongói lázadók vasárnap lelőtték a kinshasai kormányt támogató zimbabwei erők két MiG típusú harci repülőgépét - jelentette be hétfőn Kigaliban, a lázadókat támogató Ruanda fővárosában egy kormányszóvivő.

A két gép lelövése az első jelentős hír harci cselekményekről azóta, hogy Ruanda pénteken egyoldalú tűzszünetet jelentette be arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéssel esélyt akar adni a tárgyalásoknak. Wilson Rutayisire alezredes, kormányszóvivő közlése szerint a két gépet a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén lőtték le, amint a lázadók állásait támadta.
A tavaly augusztusban kezdődött kongói harcokba több ország is beavatkozott, Uganda és Ruanda a lázadók oldalán, Angola, Zimbabwe, Namibía és Csád pedig Laurent-Désiré Kabila elnök mellett sorakozott fel. Csád azonban a múlt hét végére kivonta összes katonáját, Angola pedig a Kongói Demokratikus Köztársaságba küldött egységeinek a javát, mivel otthon van rájuk szüksége az UNITA kormányellenes szervezet előretörése miatt. Namíbia eleve nem adott jelentős erőket, így Kinshasa legfőbb támogatója Zimbabwe maradt.
Uganda és Ruanda ugyanakkor meghasonlott egymással, az általuk támogatott lázadószervezet pedig Kampala-, illetve Kigali-barát frakciókra szakadt. Uganda békemegállapodást írt alá Tripoliban líbiai közvetítéssel, és jelenleg egy kongói delegáció tárgyal Kampalában az ugandai kivonás menetrendjéről. Kigaliban cáfolták, hogy komoly Ruandának komoly nézeteltérései lennének Ugandával. Az AFP értesülése szerint Yoweri Museveni ugandai elnök kedden Tanzániában találkozik Pasteur Bizimungu ruandai elnökkel és Paul Kagame alelnökkel.

(MTI)