Az ukrán parlament elnöke is indul az októberi elnökválasztáson

Az ukrán parlament elnöke, Olekszandr Tkacsenko is beállt az októberi elnökválasztás jelöltjeinek sorába. Elemzők szerint a baloldali parasztpárt elnökhelyettesének - aki mögött egységesen felsorakozhat az egyelőre megosztott baloldal - a házelnöki poszt nyilvánosságát kihasználva esélye lehet a Leonyid Kucsma elnökkel szembeni győzelemre.

Tkacsenko tavaly került az újonnan megválasztott parlament elnöki székébe. A mérsékelt baloldali politikust akkor Kucsma is támogatta a házelnökség megszerzésében, hogy ezáltal elüsse a parlamenti elnöki poszttól legveszélyesebb ellenfelét, a szocialista párt elnökét, Olekszandr Moroz korábbi házelnököt. Az eleinte a Kucsmához hű Tkacsenko idővel azonban több lényeges kérdésben is ellentmondott a végrehajtó hatalomnak; elnökjelöltségét már tavaly óta rebesgetik, ő maga azonban mostanáig halogatta a döntést.
Tkacsenko részben Kucsma elnök rendszeres parlamentellenes megnyilvánulásaival indokolta a pártja és sok dolgozói közösség által kezdeményezett jelöltség elfogadását. Tkacsenko furcsának és elfogadhatatlannak nevezte Kucsma megjegyzését a parlament esetleges feloszlatásáról, valamint azt, hogy a központi hatalom a napokban letiltotta a parlamenti rádióközvetítést.
A házelnök - akinek politikusi, stratégiai képességeit Morozénál gyengébbnek értékelik az elemzők - kijelentette: az ukrajnai baloldal mind egységesebbé válik, és közelebb jut ahhoz, hogy egyetlen, közös jelöltet állítson a választásra a három esélyes baloldali politikus közül. Tkacsenko magán kívül még Morozra, illetve Petro Szimonenko kommunista pártelnökre gondolt. Tkacsenko nem tartja komoly jelöltnek Natalja Vitrenkót, a radikális haladó szocialisták elnökasszonyát, aki pedig immár négy hónapja vezeti az elnökjelöltek népszerűségi rangsorát.
Kucsma Tkacsenko jelölése kapcsán rosszmájúan megjegyezte: ha már a fél parlament jelöltette magát, akkor miért is ne tett volna így a házelnök is, hiszen már betöltötte 35. életévét.

(MTI)

Ajánló:

Ukrajna pártjainak felsorolása, rövid ismertetővel. (angolul)