Jevgenyij Szavcsenko maradt a belgorodi kormányzó

Oroszország belgorodi területén a vasárnap tartott kormányzóválasztást Jevgenyij Szavcsenko, az eddigi kormányzó nyerte a szavazatok 53,5 százalékával. A baloldal közös jelöltje, Mihail Beszhmelnyicin 19,8 százalékkal a második, míg a rendkívül költséges kampányt folytató Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt szélsőjobboldali nézeteket valló vezére csak 17,5 százalékot kapott az előzetes eredmények szerint.

A belgorodi kormányzóválasztás nem csak Zsirinovszkij részvétele miatt érdemel figyelmet, hanem azért is, mert az első helyi választás abban a sorozatban, amely jövő nyáron az orosz
elnök-választásokkal zárul. A negyed-magyarországnyi területű, alig másfél milliós lakossággal rendelkező belgorodi terület emellett elég gazdagnak és fejlettnek számít, hiszen Moszkva és Szentpétervár után ide irányul a legtöbb tőkebefektetés, tekintettel hatalmas vasércvagyonára, jelentős kohászatára és fejlett mezőgazdaságára.
A választásokon győztes régi-új kormányzó, Jevgenyij Szavcsenko hétfő reggeli nyilatkozatában a választási eredményeket úgy értékelte, hogy az orosz polgárok immár nemet mondanak a szélsőségekre, legyenek azok bal- vagy jobboldaliak. Határozottan elutasította emellett azokat a vádakat, hogy komolyabb törvénysértések történtek volna a kormányzóválasztások során.
Vlagyimir Zsirinovszkij, az LDP vezére így nem tudtam megismételni Belgorodban Alekszandr Lebegy tábornok krasznojarszki sikerét. Tervei szerint Zsirinovszkij más területen próbálja majd kárpótolni magát, biztosítani helyét egy kormányzói poszttal az orosz felsőházban.

(MTI)

Ajánló:

Oroszország pártjainak link-gyűjteménye. (angolul)