Megkezdődött az alagúttűzben rekedt járművek elvontatása

Az osztrák rendőrség megkezdte a műszaki vizsgálatokat a Tauern-alagútban. A 6,5 kilométeres átjáróban rekedt járművek elvontatásához is hozzáláttak.

A mentési munkálatokat vezető Robert Kendlbacher újságíróknak elmondta, hogy reményei szerint három napon belül sikerül elszállítani az alagútban maradt 34 gépkocsit.
Konkrét bejelentések nem érkeztek eltűnt személyekről, ezért nem kívánt nyilatkozni Manfred Dürager, a tartományi csendőrség bűnügyi vezetője az osztrák sajtóban hétfőn megjelent találgatásokról.
Az újságok tudni vélik, hogy a hivatalosan bejelentett egy halálos áldozaton - egy német kamionsofőron - kívül hat személy tűnt el: egy görög teherautó-sofőr, egy osztrák villanyszerelő, két boszniai és két svéd állampolgár. A gépkocsik elszállítását kizárólag az alagút északi bejáratán keresztül végzik. Először azokat az autókat vontatják, illetve szállítják ki, amelyeknek utasairól teljesen biztos információjuk van, így próbálják kiszűrni az esetleges eltűnteket. A második szakaszban következnek a teherautók.
A mentőalakulatok gázálarcban dolgoznak, mert nem tudni, hogy termelődött-e mérges gáz a szombat hajnalban kigyulladt alagútban. A tűzvész ügye várhatóan a bécsi törvényhozás elé kerül: a Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) délelőtt a képviselőház (Nationalrat) rendkívüli ülésének összehívását kérte, hogy megvizsgálja a kormány felelősségét "a hiányos katasztrófa- és polgári védelmi beruházások" terén. Az FPÖ nyolcnapos ülést indítványozott, a kérést délután bírálja el a képviselőház elnöksége.

(MTI)

Ajánló:

Információk az Osztrák Szabadságpártról.