Öcalan bocsánatot kért

Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér bocsánatot kért azoknak a katonáknak a hozzátartozóitól, akiket a szeparatista gerillák öltek meg, és megígérte, ha nem ítélik halálra, ezentúl a békéért fog küzdeni.

Abdullah Öcalan

Fotó: Reuters
Megkezdődött Abdullah Öcalannak, az illegális Kurd Munkáspárt hazaárulással vádolt vezetőjének pere az Isztambulhoz közel fekvő Imrali börtönszigetén. A török televízió bemutatta Öcalant, amint a tárgyaláson egy golyóálló üvegketrecben ült. Hangja nyugodt volt, nem tűnt idegesnek. A török nézők akkor láthatták őt utoljára, amikor három hónappal ezelőtt elfogták. Akkor bilincsben állt egy török zászló előtt. Azóta lefogyott, de továbbra is ugyanolyan ébernek tűnt.
"Osztozom a mártírok családjának fájdalmában" - mondta Öcalan azoknak az édesanyáknak, akiknek a katona fiait a kurdok megölték. "Sajnálom. Úgy érzem, ezentúl a békéért kell élnem" - tette hozzá. "Megígérem, hogy azon leszek, hogy megállítsam a vérontást, és a békéért fogok fáradozni."
Pár kilométerre a per színhelyétől, Mudanya szárazföldi kikötőnél gyűltek össze a meggyilkolt katonák édesanyjai, és követelték Öcalan felakasztását.
Az 51 éves Öcalan mintegy 29 000 ember haláláért felelős, akiket a 14 éven át tartó kurd-török konfliktus során öltek meg. A kurd lázadóvezért február óta egyedül, fokozott védőőrizet alatt tartják fogva.
Arra nincs semmilyen garancia, hogy Öcalan, akit "a leggyűlöltebb embernek" nevez a török média, vissza tudná fogni a Kurd Munkáspárt (PKK) gerilláit, akik még mindig a hegyekben harcolnak.
1984 óta senkit sem végeztek ki Törökországban, de kevés esély van arra, hogy most megkímélnék Öcalan életét.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.