Pakisztán béketárgyalásra hívta Indiát

Indiai közlés szerint az ország légierejének Mirage 2000-es repülőgépei bombázták hétfő reggel Kasmír hegyes vidékein a Pakisztán támogatását élvező muzulmán fegyveresek állásait. A pakisztáni külügyek vezetője béketárgyalást kezdeményezett Indiával.

India közben újabb csapatokat vont össze a kasmíri tűzszüneti vonal mentén, hogy fokozhassa a muzulmán fegyveresek elleni szárazföldi rohamait és légitámadásait.
"Háborúhoz hasonlatos" helyzet alakult ki Kasmírban – jelentette ki hétfőn Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfő, az újabb indiai támadás megkezdése után tett nyilatkozatában. Azzal vádolta Pakisztánt, hogy India rovására kijjebb akarja tolni a megosztott Kasmírt kettéválasztó tűzszüneti vonalat, és kilátásába helyezte, hogy hazája "megfelelő választ" ad a szomszédos ország "területfoglaló szándékára".
Az iszlámábádi lapok hétfőn közölték Samsad Ahmed külügyminisztériumi főtitkár nyilatkozatát, amely szerint Pakisztán "nem riad vissza teljes arzenáljának bevetésétől területi épségének védelmében".
Szártádzs Aziz pakisztáni külügyminiszter viszont azt mondta egy hétfői nyilatkozatában, hogy kormánya elkötelezett a béketárgyalások mellett. Kijelentette: Iszlámábád választ vár Indiától arra a javaslatára, hogy tartsanak külügyminiszteri szintű megbeszéléséket Újdelhiben a válság elsimításáról.


Ajánló:

Angol nyelvű cikk.

Korábban:

1999.05.26