Belgrád elfogadja a Nyolcak rendezési javaslatát

Zivadin Jovanovic jugoszláv külügyminiszter levelet küldött Joschka Fischer német külügyminiszternek, jelezve benne, hogy Belgrád elfogadja a koszovói rendezés alapjául a Nyolcak csoportjának májusi külügyminiszteri értekezletén kidolgozott elveket.

A levelet hétfőn Brüsszelben, az EU-külügyminiszterek találkozója előtt adták át az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország külügyminiszterének – adta hírül a Tanjug. A hírügynökség már hétfőn jelentette, hogy Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök és vezető munkatársai elfogadták a G8 rendezési elveit, de akkor nem tett említést e levélről.
Jovanovic levele szerint Jugoszlávia számára elfogadható lenne az ENSZ-jelenlét Koszovóban, és el kellene kezdeni a Biztonsági Tanács Koszovó-határozatának megfogalmazását a G8 rendezési elveire alapozva.
A G8 rendezési elvei egyetlen ponton ütnek el lényegesen a NATO Jugoszláviával szemben támasztott követeléseitől. Az észak-atlanti szövetség eredeti feltételeiben szerepelt az a kitétel, hogy a rendezés keretében Koszovóba bevonuló nemzetközi békefenntartó erők magját a NATO csapatainak kell alkotniuk, és az egész missziónak a NATO vezénylete alatt kell megtörténnie. A hét legfejlettebb országot és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportjának rendezési elveiben "hatékony nemzetközi jelenlétről" van szó, de nincs utalás ezek összetételére és vezényletére.
A jugoszláv külügyminiszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a NATO-légitámadásaiban közvetlenül részt vevő országok katonái nem csatlakozhatnak a Koszovóba küldendő nemzetközi erők kötelékeihez.

(MTI)