Dioxinfertőzési botrány miatt lemondott két belga miniszter

Karel Pinxten mezőgazdasági és Marcel Colla egészségügyi miniszter a napokban kirobbant csirkefertőzési botrány miatt távozik Jean-Luc Dehaene kormányfő kabinetjéből.

Karel Pinxten mezőgazdasági és Marcel Colla egészségügyi miniszter

Fotó: Reuters
A két miniszternek azért kellett távoznia, mert annak ellenére, hogy tudomásuk volt különböző szabálytalanságokról, a helyi és nemzetközi közvélemény csak két hónappal később szerzett tudomást arról: dioxinnal fertőzött táppal etették a belga csirkeállomány egy részét. Kedden kiadott közleményében a belga kormányfő azt állapította meg, hogy Pinxten és Colla korrekt magatartást tanúsított a dioxinfertőzés ügyében.
A két tárca múlt pénteken tiltotta meg a belga tenyésztésű csirkék és tyúktojások árusítását, és a fogyasztás kerülésére szólították a lakosságot, mert fennáll a veszély, hogy az állatok táplálékláncába mérgező dioxin keveredett.
Hétfőn nagykereskedelmi tilalmat rendeltek el a tojásalapú termékekre is, köztük a majonézre és a tésztafélékre, és elismerték, hogy a sertésállomány egy része is kaphatott a fertőzött tápból. A belga csirke árusítását időközben számos európai ország betiltotta, és számíthat az ország a marhakóréhoz hasonlatos EU-tilalomra is.
A hatóságok azzal igyekeznek elejét venni a pánikhangulatnak, hogy hangsúlyozzák: nagyon kicsiny az esély, hogy a csirkehús vagy tojás vagy bármelyik más termék fogyasztása emberre veszélyes lenne, az intézkedések kizárólag elővigyázatosságnak tekintendők.
Mindezt annak ellenére teszik, hogy a világ még nagyon jól emlékszik az olaszországi, sevezói dioxinmérgezés súlyos következményeire.
A kormány Pinxtennel és Collával alig több mint egy éven belül az ötödik miniszterét veszíti el. Johan Vande Lanotte bel- és Stefaan de Clerck igazságügy-miniszter tavaly áprilisban, azután mondott le, hogy a többszörös gyermekgyilkos Marc Dutroux hanyag könnyedséggel megszökött őreitől.
Vande Lanotte utódja, Louis Tobback szeptemberben jelentette be távozását posztjáról, miután a belga csendőrök egy kitoloncolási akció közben gondatlanságból megfojtottak egy húszéves nigériai nőt.
A mostani lemondások politikai hatása ma még nem világos. Tény, hogy a lépéssel Pinxtenék csupán néhány nappal mentek elébe a június 13-i általános választások nyomán esedékes kormányváltásnak. Az is igaz viszont, hogy távozásuk, illetve a dioxinfertőzési botrány döntően változtathat az egyes pártok politikai megítélésén a választási kampány hajrájában.

(MTI)