Gyermekáldozatok a kasmíri harcokban

Kasmír pakisztáni ellenőrzésű területén legkevesebb 10 gyermek vesztette életét és hét megsebesült, amikor kedden reggel indiai tüzérségi lövedékek csapódtak be egy falusi iskolába.

Az iskola a pakisztáni Kasmír közigazgatási központjától, Muzzafarábádtól 120 kilométerre északkeletre fekszik, Kiran településen. Pakisztáni katonai forrásból úgy tudni, hogy az áldozatok száma nem végleges, egyelőre még további túlélők után kutatnak.
A pakisztáni hadsereg kedden bejelentette, hogy az utóbbi 24 órában három indiai támadást vert vissza a Kasmírt felosztó "ellenőrzési vonal" mentén. A támadásban nagy veszteséget okozott az ellenséges hadseregnek, bár pontos adatokat nem hozott nyilvánosságra. A pakisztáni hadsereg veszteségként egy tiszt és két közkatona halálát ismerte el. Az összecsapások színhelye - Iszlámábád szerint - a vitatott hovatartozású himalájai terület északi része volt.
Újdelhi korábban közölte, hogy a pakisztáni hadsereg fokozta tüzérségi támadásait az ellenőrzési vonal mentén, Kasmír északi és déli körzeteiben egyaránt. Az indiai hadsereg bejelentette, hogy folytatja nagy erejű légitámadásait a Pakisztán-barát fegyveres behatolók ellen, akik bevették magukat az észak-kasmíri hegyekbe.
Újdelhi szerint iszlámábádi ösztönzésre 600 fegyveres, köztük afgán tálibok és pakisztáni katonák hatoltak be az utóbbi hetekben Pakisztán felől Kasmír indiai ellenőrzésű részébe. Iszlámábád cáfolta, hogy pakisztáni katonák harcolnak Kasmírban, és visszautasította a fegyveresek beszivárogtatásáról szóló vádakat.
Malik Abdul Madzsid, a Kasmír ügyeivel megbízott pakisztáni miniszter elmondta, hogy az ellenőrzési vonal teljes szélességében a fokozódó indiai gépfegyvertűz és tüzérségi támadások miatt legkevesebb 50 ezer ember kényszerült elhagyni a pakisztáni Kasmírban lévő otthonát.

(MTI)

Ajánló:

A legpontosabb térkép a vitatott területről.

Korábban:

Az indiai védelmi miniszter kizárta, hogy a kasmíri összecsapások háborúvá szélesednének Pakisztán és India között. (1999.06.01.)