Öcalan:titkos cinkosság volt a PKK és Törökország szomszédos államai között

Több Törökországgal határos állam - Görögország, Szíria és Irán - szemet hunyt a Kurd Munkapárt (PKK) néha nem mindig tiszta tevékenysége felett. Eközben oroszországi hívei menedékjogot követelnek a kurd vezetőnek.

Ezt maga Öcalan jelentette ki, törökországi Imrali börtönszigeten folyó bírósági tárgyalása második napján. A török TRT televízióállomás összefoglaló beszámolója szerint Öcalan a bírói testület elnökének arra a kérdésére, hogy honnan kapott a PKK nehézfegyvereket, azt felelte: ezen a területen Görögország segítette őket. Cáfolta viszont, hogy szervezetének hivatalos kapcsolata lett volna Athénnal. A kurd vezető hozzátette: Teherán megtűrte, hogy a PKK-nak kórháza legyen az országban. Iránra vonatkozóan azt is cáfolta, hogy hivatalos kapcsolatok léteztek volna. Szíriával összefüggésben a kurd vezető tagadta, hogy Damaszkusz hivatalos támogatást biztosított volna szervezetének. Hangsúlyozta, hogy Szíria csupán "nem akadályozta" a PKK működését.

Mint az ITAR-TASZSZ jelentette, Öcalan oroszországi támogatói azt hangoztatják, hogy Törökországban tisztességtelen per folyik a kurd vezető ellen, és felszólították Borisz Jelcin orosz elnököt, hogy biztosítson politikai menedéket Öcalan számára. Öcalan-támogatók egy csoportja, élükön Vaszilij Szafroncsukkal - aki korábban különböző ENSZ-tisztségeket is betöltött - levélében sürgette Jelcint, hogy Oroszország lépjen fel Öcalan életének megmentéséért. A levélírók felszólították az ENSZ-t is, hogy foganatosítson gazdasági szanciókat Törökország ellen, és mindaddig tartsa fenn azokat, amíg az ankarai kormány tárgyalásos úton nem éri el a kurdokkal való megbékélést. Az orosz Öcalan-pártfogók követelték továbbá, hogy a kurd vezető perét ne Törökorszában folytassák. Azt hangoztatták, hogy a török hatóságoknak ezzel a perrel az a céljuk, hogy "Abdullah Öcalan elpusztítása révén elnémítsák az egész kurd népet". Öcalan az NTV orosz tv-társaság értesülése szerint a tárgyalás második napján kijelentette: semmi köze nem volt Olaf Palme svéd miniszterelnök 1986 februárjában történt meggyilkolásához. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy ezt a bűncselekményt a PPK emberi hajtották vére, de az ő tudomása nélkül.

(MTI)