Indonézia főügyészét korrupcióval vádolják

"Átmenetileg", megvesztegetési ügyének tisztázásáig távozott tisztségéből Indonézia főügyésze, aki kulcsszerepet játszott Suharto volt elnök és családja korrupciós ügyeinek kivizsgálásában.

Andi Galibot azzal vádolta meg egy kormánytól független korrupció-ellenes társadalmi szervezet, hogy két üzletembertől 1,7 millió dollárt fogadott el, és az összeget 14 bankszámlára helyezte el. Galib átmeneti leváltásáról azután hozta meg a döntést Habibie államfő, hogy a társadalmi szervezet átnyújtotta számára a csúszópénz elfogadását tanúsító dokumentumokat. A főügyész tagadja a vádat, mint közölte: a pénzt - a birkózószövetség elnökeként – a sportolók javára fordította.
A hatalomból tavaly távozásra kényszerített Suharto feltételezett dollár-milliárdjainak felkutatására indított, és a főügyész irányítása alatt folyó vizsgálatok eddig semmilyen eredményt nem hoztak.
Indonéziában a múlt hétfőn rendezték meg az első demokratikus parlamenti választásokat, és az egyik legfontosabb politikai kérdés most az, hogyan jut túl az ország a "Suharto-örökségen", vagyis miként számol le a nagyfokú korrupcióval. Valamennyi párt a megtisztulást tűzte zászlajára az újabb megvesztegetési botrány kirobbanása előtt rendezett választásokon, ám a főügyész gyanúba keveredése így is komoly politikai vihart kavarhat. Tovább éleződhetnek a feszültségek, ha a kormányzó Golkar párt - amelynek neve összeforrt a múlt rendszerrel és a korrupcióval -, jó eredményt ér el a választáson, sőt az ügy akár a novemberi elnökválasztások kimenetelét is befolyásolhatja.
A múlt hétfőn rendezett parlamenti választások végeredményét a hét végén teszik közzé.

(MTI)

Ajánló:

A Time magazin

Korábban:

Indonéziában a volt államfő hatalmas vagyonáról szóló értesüléseket próbálja ellenőrizni az államügyészség. (1999.06.01.)