Az Egyesült Államok tudott a Pinochet-rendszer bűneiről

Hatezer dokumentum titkosítását szüntették meg az Egyesült Államokban, amelyekből az derül ki, hogy az Egyesült Államok pontosan tudta, mi folyik Chilében - állítja a Washington Post.

Az Egyesült Államok pontosan tudott a Pinochet-rendszer bűneiről, chileiek ezreinek kínzásáról és törvénytelen kivégzéséről - derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeket Washingtonban szerdán tettek hozzáférhetővé a szélesebb közvélemény számára.
A Washington Post csütörtöki beszámolója szerint a Clinton-kormányzat múlt év őszén, Agusto Pinochet londoni letartóztatását követően egyezett bele abba, hogy Chilére vonatkozó külügyminisztériumi és hírszerzői iratokat szabadít fel. Szerdán hatezer válogatott és szerkesztett dokumentum titkosítását szüntették meg, és tették hozzáférhetővé őket kutatók számára.
Az 1973-1978-as időszakot felölelő iratok a Pinochet-rendszer legsötétebb éveit mutatják be, és a Washington Post szerint nem változtatják meg, csupán árnyalják a róla, és főleg az akkori Nixon-kormányzat Chilével kapcsolatos véleményéről alkotott képet. Kiderül belőlük, hogy Washingtonban pontosan tudtak tízezrek törvénytelen letartóztatásáról, a kínzásokról, kivégzésekről, de diplomaták, katonák, a hírszerzés elemzői éles vitát folytattak arról, hogy mennyire kell ezeket elítélni, vagy az Egyesült Államok által támogatott, Allende utáni "rendteremtés" kellemetlen velejáróinak tekinteni.
A témával foglalkozó kutatók máris bírálják a kormányzatot, hogy szelektíven és szerkesztve tette közzé a korszakra vonatkozó titkos dokumentumokat, maga döntötte el, mit tart közülük lényegesnek és mit nem. Egyes okmányok titkosítását - például azokét, amelyek Orlando Letelier chilei diplomata 1976-os washingtoni megölésére vonatkoznak - azért nem oldották fel, mert az amerikai külügyminisztérium szerint az ügy még nem zárult le, folytatódik vele kapcsolatban a vizsgálat.

(MTI)

Ajánló:

Elolvashatja a lap korábbi Pinochettel kapcsolatos cikkeit is.

Korábban:

1999. június 30. szerda